KONINGSHOOIKT – Vervoersmaatschappij De Lijn bestelt 14 zogenaamde trambussen bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt. Deze extra lange bussen combineren de efficiëntie van een tram met de flexibiliteit van een bus. Het contract heeft een waarde van bijna 12 miljoen euro.

De 14 nieuwe trambussen zullen op de Ringtrambuslijn rijden. Daarmee wil De Lijn in de Brusselse Noordrand een hoogwaardig alternatief bieden voor de verkeersdrukte, en zo dagelijks 10 000 auto’s van de weg halen. “Met de trambus bieden we een snel alternatief voor de file en mikken we op een optimale doorstroming. Zo zorgen we op korte termijn voor een ruimer aanbod van vlot en comfortabel openbaar vervoer”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De hybride trambussen zijn van het type Exqui.City 24 Hyb. Met zijn 24 meter, het dubbele van een gewone bus, is de trambus een flexibel alternatief voor de tram. De 137 reizigersplaatsen (51 zitplaatsen en 86 staanplaatsen) benaderen de capaciteit van een tram, terwijl een trambus ook kan uitwijken als er een verstoring is op het traject.

Energiezuinige trambussen

Net zoals de 66 hybride bussen die De Lijn eind oktober heeft besteld, kunnen de trambussen zowel hybride als volledig elektrisch rijden. Dit laatste gebeurt bij het verlaten van de halte en het vertrekken aan een verkeerslicht. Elders rijden ze hybride, met een mix van batterijen en een dieselmotor. Hierdoor verbruiken de trambussen per 100 kilometer 25 liter minder.

“Deze groene en comfortabele trambussen zijn goed nieuws voor wie woont en zich verplaatst in de Noordrand. Omdat deze hybride trambussen remenergie recupereren, zijn ze tot een kwart stiller en zuiniger. Dankzij deze 14 hybride bussen sparen we jaarlijks ongeveer 200 000 liter diesel uit en komt er circa 550 ton minder CO2 in de lucht”, zegt directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn.

De eerste vier trambussen worden eind 2018 geleverd. Voor ze worden ingezet voor het vervoer van reizigers, dienen ze voor de opleiding van de chauffeurs en de verkenning van de trajecten. De tien volgende trambussen komen er begin 2019 aan.