waterstofbusVan Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, gaat een consortium leiden van 14 partners in zes Europese lidstaten die samen, in de periode 2015 tot en met 2019, de ingebruikname van 21 met waterstof aangedreven bussen in London, Rome, Rotterdam, Cherbourg en Vlaanderen gaan realiseren. Het project kreeg de naam 3Emotion, wat staat voor Environmentally Friendly, Efficient, Electric Motion. Het heeft een globale waarde van 41,8 miljoen euro. De Europese Commissie neemt daarvan 15 miljoen euro voor haar rekening.

Bij de partners van 3Emotion horen onder meer openbare vervoersmaatschappijen, kennisinstellingen, infrastructuur- en andere industriële bedrijven. Van Hool gaat als projectleider het volledige project coördineren voor het onderzoek, de ontwikkeling en de productie van bussen aangedreven door waterstof en van de infrastructuur voor de tankstations die waterstof zullen aanbieden. Met dit 3Emotion-project beantwoordt het consortium aan de doelstellingen van de Europese Unie : vermindering van de CO2 en andere schadelijke uitstoot (zoals fijn stof en NOx), het streven naar zero emissie van openbaar vervoer en naar hernieuwbare energiebronnen en de creatie van groene jobs in de lidstaten. Voor Vlaanderen heeft het project drie gelede bussen in petto die zullen worden ingezet in Antwerpen, samen met de vijf recent geleverde door waterstof aangedreven Van Hool-bussen.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, onderstreept het belang van dit project voor het bedrijf. “We hebben nu nagenoeg tien jaar ervaring met waterstofbussen. We hebben vandaag 49 waterstofbussen operationeel: 27 in Europa en 22 in de Verenigde Staten van Amerika. De onschatbare ervaring die we hierbij hebben opgebouwd zal ons goed van pas komen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie waterstofbussen binnen het 3Emotion-project. Dergelijke voertuigen met een hoge toegevoegde waarde zijn van onschatbaar belang voor onze vestiging in Koningshooikt.”