KONINGSHOOIKT – Busconstructeur Van Hool bouwt een busfabriek in Morristown in de Amerikaanse staat Tennessee. Vanaf begin 2020 moeten zo’n 600 medewerkers er jaarlijks zo’n 400 bussen bouwen voor de Noord-Amerikaanse markt van het openbaar vervoer.

Familiebedrijf Van Hool uit Koningshooikt heeft sinds 1987 meer dan 10.000 voertuigen geleverd in Noord-Amerika. Filip Van Hool, ceo: “De voorbije jaren hebben we vastgesteld dat de markt van het openbaar vervoer, met een totaal jaarlijks potentieel van 6.000 à 8.000 voertuigen, voor Van Hool opportuniteiten biedt.”

De keuze voor een Amerikaanse fabriek viel op Morristown in de staat Tennessee. Daar investeert Van Hool meer dan 47 miljoen dollar in een state-of-the-art busfabriek om de ganse Noord-Amerikaanse markt vanaf 2020 te voorzien van hoogwaardige bussen en commuters voor transitbureaus. “De aanwezigheid van hoog aangeschreven technische scholen en goed opgeleide werknemers, samen met de steun en medewerking van alle betrokken lokale partijen in Morristown, Hamblen County en Tennessee, overtuigde de Raad van Bestuur om de grootste buitenlandse investering ooit in de geschiedenis van Van Hool te doen.”

Gevolg van Buy America Act

De noodzaak om een Amerikaanse fabriek te bouwen, is een gevolg van de zogenaamde Buy America Act. Deze wet is in voege sedert 1982. Voor Van Hool betekent dit dat voertuigen die aan openbare besturen aangeboden worden, aan strikte voorwaarden zijn onderworpen. Zo dienen ze 70% onderdelen van Amerikaanse leveranciers te bevatten, 100% Amerikaans staal te bevatten en ze moeten volledig in de Verenigde Staten gebouwd zijn.

“Van Hool’s beslissing om haar eerste Amerikaanse fabriek in Morristown te vestigen en meer dan 600 banen te creëren, onderstreept de mogelijkheden die Tennessee te bieden heeft”, zei Bill Haslam, Gouverneur van Tennessee.

Rol van Koningshooikt

Deze grote investering biedt volgens Van Hool ook opportuniteiten voor de medewerkers in de hoofdzetel in Koningshooikt. Filip Van Hool: “Het nieuwe type bus zal volledig door de ingenieurs van het studiebureau in Koningshooikt ontworpen en ontwikkeld worden. In aanloop naar de opstart van de productie in Morristown wordt een uitvoerig opleidingsprogramma uitgewerkt voor de nieuwe Amerikaanse medewerkers. Zij zakken daarvoor in de loop van 2019 af naar Skopje in Macedonië en naar Koningshooikt.”

Van Hool telt wereldwijd ruim 4.450 medewerkers, waarvan het grootste deel in de productievestigingen in Koningshooikt (België) en in Skopje (Macedonië). De eerstesteenlegging van de nieuwe vestiging in Amerika vindt op het einde van deze zomer plaats.