LIER – Busbouwer Van Hool start dit jaar met de bouw van een megafabriek in de Amerikaanse staat Tennessee. Er zullen bussen gebouwd worden voor de Amerikaanse markt van het openbaar vervoer.

Het is de tweede buitenlandse fabriek voor het familiebedrijf uit Koningshooikt. Midden 2014 opende ceo Filip Van Hool reeds een nieuwe busfabriek in Macedonië om zo vooral in te spelen op de loonkosten. In Macedonië is Van Hool goed op weg om 800 bussen per jaar te maken.

De fabriek in Tennessee, waarvan de bouw in de tweede helft van 2018 zal starten, wordt een kopie van die van Macedonië. “Vanaf 2020 willen we 400 bussen per jaar produceren met zo’n 500 werknemers. Op termijn denken we dat de fabriek zo’n duizend werknemers zal tellen”, zegt ceo Filip Van Hool aan Gazet van Antwerpen.

De fabriek komt er om de Amerikaanse markt beter te veroveren. Door de Buy American Act mogen openbare besturen er enkel bussen kopen die voornamelijk in eigen land zijn vervaardigd.

Momenteel worden er in de hoofdzetel nog 3450 mensen tewerkgesteld. In België worden op jaar basis zo’n 600 gespecialiseerde bussen en trambussen en zo’n 3000 industriële voertuigen gemaakt. De impact van de nieuwe Amerikaanse fabriek op de Belgische werkgelegenheid zou volgens Van Hool miniem zijn. Toch zijn de vakbonden bezorgd.