ExquiCity24Van Hool, onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen uit Koningshooikt, heeft een contract gesloten met Linz AG Linien, de operator van het openbare vervoer in de Oostenrijkse stad Linz en omgeving. Van Hool zal 20 dubbelgelede vol-elektrische en emissievrije trambussen van het model Exqui.City (24 meter) leveren. De oplevering van de eerste prototypes van deze trambussen is gepland voor de eerste helft van 2017. Alle voertuigen zullen tegen het einde van 2019 operationeel zijn in Linz en wijde omgeving.

Voor Van Hool is dit order een primeur. Dankzij een innovatieve aandrijftechniek, met twee elektromotoren en een batterij-aangedreven reserve-aandrijving, zullen de nieuwe dubbelgelede trolley trambussen voor Linz 100 procent elektrisch rijden en is er nul uitstoot. Hiermee toont de busbouwer uit Koningshooikt zijn innovatieve slagkracht op een bijzondere competitieve markt van hoogwaardig openbaar vervoer.

De nieuwe trolley trambussen hebben een passagierscapaciteit van ongeveer 180 personen per voertuig. De Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram. De trambussen hebben een duidelijk futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en zachte verlichting. De toegankelijkheid is optimaal met een lage instap en een vlotte toegang dankzij de drie of vier grote toegangsdeuren.

Burgemeester Klaus Luger van Linz noemt het aantrekkelijk maken van openbaar vervoer in zijn stad een topprioriteit. “Met de nieuwe dubbelgelede trolley trambussen zetten we nieuwe kwaliteitsnormen. De meest moderne trolleybussen van Oostenrijk zullen in Linz rijden. Het openbaar vervoer in onze stad wordt daardoor nog comfortabeler voor de passagiers. Enerzijds kunnen meer passagiers worden vervoerd; anderzijds is het interieur van de voertuigen nog aangenamer. Bovendien beschermt de innovatieve aandrijftechniek van de voertuigen ons milieu.”

Voor Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, is dit order dubbel goed nieuws. “In de eerste plaats is het goed voor de tewerkstelling in de vestiging van Koningshooikt waar we ons moeten toeleggen op het bouwen van voertuigen met een hoge toegevoegde waarde, zoals de Exqui.City. Op het vlak van reguliere stadsbussen wordt de competitie immers onhoudbaar met concurrenten die deze standaardbussen enkel nog in lage kostenlanden zoals Tsjechië en Turkije bouwen. In de tweede plaats is dit order een bevestiging dat onze strategie, met het toeleggen op de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer, vruchten afwerpt. Trouwens, we maken ons sterk dat we in de loop van de komende weken/maanden nog van ons zullen laten horen op dit vlak.”