KONINGSHOOIKT – Busbouwer Van Hool gaat voor De Lijn 36 hybride citybussen bouwen. De bestelling maakt deel uit van de grootste investering in groene bussen die De Lijn ooit deed.

De Lijn heeft een recordbestelling van 182 bussen geplaatst. Er wordt 64 miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van 120 hybride bussen, 7 elektrische en 55 gelede bussen met een Euro VI-motor. Alle contracten gaan naar de Vlaamse busbouwers Van Hool en VDL. De eerste nieuwe voertuigen worden in het najaar van 2019 in gebruik genomen.

Vlaams minister van Mobiliteit Weyts: “Onze Vlaamse busbouwers hebben het nodige vakmanschap in huis, ik ben blij dat deze bestellingen naar hen gaan.”

Er komen 36 hybride citybussen en 84 gewone hybride autobussen bij. Van Hool bouwt de citybusssen, VDL uit Roeselare de gewone bussen. Een contract voor 25 gelede hybride bussen werd niet toegewezen omdat de voorstellen niet beantwoordden aan het lastenboek.

De 120 nieuwe hybride bussen kunnen over een beperkte afstand volledig elektrisch rijden. Dit is erg gunstig voor het gebruik en aangenaam voor de chauffeur. Op termijn kunnen buslijnen vanuit de streek zonder uitstoot in de steden rondrijden. Op de streeklijnen rijden ze hybride, dus met een mix van batterijen en een dieselmotor.