labyrinthVanaf 22 april is in de zalen van Utopolis Mechelen de film Labyrinth of Lies te zien, die dieper ingaat op de rol van Mechelen tijdens de Holocaust. De film werd vorige week voor het eerst in België vertoond in de Kazerne Dossin. Dankzij een samenwerking tussen beide partijen krijgt elke Utopolis-bezoeker, op vertoon van zijn filmticket, korting op het standaardticket in Kazerne Dossin.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden de Dossinkazerne en de nabijgelegen spoorweg bezet door de Duitsers. Vanuit dat kamp deporteerden ze meer dan 25.000 Joden en zigeuners naar Auschwitz-Birkenau. “De film leent zich ertoe om eens stil te staan bij het verleden van Mechelen”, vertelt Tanja Piessens, woordvoerder van Utopolis België. “Omdat dit verleden zo belangrijk is, gaat Utopolis een samenwerking aan met de Kazerne Dossin. Elke bezoeker van Labyrinth of Lies krijgt, op vertoon van zijn cinematicket, twee euro korting in het museum.”

Labyrinth of Lies is een drama dat zich afspeelt in 1958. De film volgt de jonge Johann Radmann, een openbare aanklager die carrière wil maken. Dankzij een tip van een journalist ontdekt hij dat belangrijke instellingen en overheidsdiensten verwikkeld zijn in een complot om oorlogsmisdaden in de doofpot te steken. Johann Radmann gaat samen met journalist Thomas Gnielka en Holocaustoverlevende Simon Kirsch op onderzoek uit. Naarmate het speurwerk vordert, stuit Johann op de ontdekking dat zijn eigen familie misschien niet zo’n mooi verleden heeft als hij zelf dacht.