UshuayaIn het pand op de hoek van de Mechelse Grote Markt en de IJzerenleen openden Peter Van Den Driessche en Jurgen Loyens van Grand Café Lord Nelson onlangs Ushuaya, een restaurant-loungebar met vanuit de oranjerie een uniek zicht op de Sint-Romboutstoren.

“Het eetcafé De Muze dat hier vroeger gevestigd was, was failliet gegaan en het pand stond al een tijdje leeg”, zegt uitbater Peter Van Den Driessche. “We hebben de inrichting wat aangepast, maar aan de originele elementen van dit oude gildenhuis (een diephuis dat dateert van ongeveer 1600) hebben we uiteraard niet geraakt. Aangezien we een wereldkeuken serveren, hebben we dat ook zichtbaar gemaakt in het interieur. Vooraan is de inrichting veeleer klassiek. Het tweede deel kreeg een Afrikaanse toets en de oranjerie is ingericht in Aziatische stijl. Het tuinterras oogt dan weer meer Provençaals.”

De kaart werd samengesteld door chef Jamal El Harrak, die voorheen ook de plak zwaaide in de keuken van de Lord Nelson. “Ik ben zeker ook vertrouwd met de Aziatische keuken, want ik heb ook bij Lucy Chang gewerkt”, zegt Jamal El Harrak. “We kiezen voor de niet zo bekende gerechten. Kwaliteit, versheid en zelfgemaakte producten (bijvoorbeeld kipkroketten en springrolls) zijn van het grootste belang. De variatie spreekt me aan, van de klassieke Franse keuken, over Aziatische specialiteiten tot tajines. En wie van alles wil proeven, kan ons discoverymenu proberen.”

Ushuaya heeft gezorgd voor een interessant extraatje voor jonge ouders: op de eerste verdieping van Ushuaya is in een grote lichte kamer een speelparadijs ingericht voor kinderen. “Ouders kunnen de kinderen gewoon meebrengen en sparen zo de kosten van een babysit uit. En via een scherm in het restaurant kunnen ze zelfs zien waar de kleintjes mee bezig zijn.”

Na een inloopperiode en een paar kleine aanpassingen aan de kaart – lunchers vragen toch vaak klassiekers als een uitsmijter, dus dat werd aan het menu toegevoegd – begint Ushuaya op kruissnelheid te komen. “We willen nu onze loungebar meer promoten. Daar kunnen gasten aperitieven of na het eten nog wat nakaarten.”