Unizo vraagt bedrijfsvriendelijk wettelijk kader voor drones

droneUnizo pleit voor een goed wettelijk kader voor drones, aangepast aan de behoeften van bedrijven.

“Drones kan je in heel wat domeinen inzetten: logistiek, bewaking, veiligheid… Mits een goed wettelijk kader, kunnen de nu al vele Belgische bedrijven actief in de drone-industrie zich verder ontwikkelen en kan België zich op dat vlak ook tegenover het buitenland profileren. Dat zou goed zijn voor onze economie en onze tewerkstelling. Maar dan moet je de wetgeving wel aanpassen aan de behoeften van de bedrijven en niet andersom”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Hij reageert daarmee op de berichten dat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant werkt aan een wettelijk kader voor drones. Dat kader zou zo strikt zijn dat een groot deel van het professioneel gebruik quasi onmogelijk wordt.

Dat er een wettelijk kader komt, vindt Unizo op zich een goede zaak. Onze buurlanden hebben namelijk al wel een wetgeving over het gebruik van drones. “Maar je moet zien dat die wetgeving werkbaar is in de praktijk”, aldus Unizo.

Volgens Unizo heeft de dronessector veel toekomst. De kennis is er, de wil om ermee te ondernemen ook. Een te strenge wetgeving zou de jonge industrie meteen de kop indrukken.