IJsjes- en patisseriezaak Jerome is reeds tachtig jaar een gevestigde waarde in de Lierse binnenstad. En dat wordt gevierd. Op 3 juni heet de crèmerie iedereen welkom. In de Frederik Peltzerstraat 11 kan er geproefd worden van een unieke smaak, die speciaal voor de gelegenheid werd gecreëerd. “We hebben niet lang getwijfeld om voor Lierse Vlaaikes-ijs te gaan. Het was een grote uitdaging om dit op punt te krijgen, maar na enkele maanden hard werken, zijn we zeer tevreden over het eindresultaat”, zegt zaakvoerster Tatjana Jovanovic Joostens die de zaak in 2010 overnam.

Tachtig jaar geleden startte Jerome Verschoren met zijn echtgenote Anna Verhulsel een bescheiden snoep- en fruitwinkeltje op naast de voormalige bioscoop Rubens. Daar is de zaak nog steeds gevestigd. Het pand heeft in de loop der jaren verschillende eigenaars gekend en is meerdere malen heringericht, maar één ding is constant gebleven: de recepten van het ijs. “We houden bewust vast aan onze ware identiteit, aan ons ambachtelijk melkijs”, zegt Tatjana Jovanovic Joostens.

Dat ijs wordt nog steeds bereid zoals in de tijd van oprichter Jerome. “We koken melk, zonder toevoeging van poeders. Daar maken we dan pudding van die minstens één nacht rijpt en waar we nadien ijs van draaien”, legt de zaakvoerster uit. “Dat is heel veel werk en een moeilijk proces, maar het is het meer dan waard.” Ondertussen beschikt de zaak over een assortiment van meer dan 20 smaken. Dat de crèmerie nog altijd op volle toeren draait, blijkt bovendien uit het behaalde record van vorig jaar. Nog nooit werden er zoveel artisanale ijstaarten ten huize Jerome verkocht.

Het 80-jarige succes wil de ijsjes- en patisseriezaak nu gepast vieren. “We maken een feesttaart in de vorm en met de smaak van een Liers Vlaaike. Die zal een diameter van 80 centimeter hebben.” Samen met de burgemeester van Lier Frank Boogaerts wordt de taart aangesneden. Daarnaast wordt er nog een smaakwedstrijd gehouden voor de klanten. “Zij mogen verschillende voorstellen voor ijssmaken indienen en het beste voorstel zal worden uitgewerkt tot een nieuwe smaak”, besluit Tatjana Jovanovic Joostens.