WILLEBROEK/ANTWERPEN – Vrouwe Nele, het bedrijfsschip van het Willebroekse ODTH, kan voortaan worden gehuurd voor uitvaarten en asverstrooiingen op de Schelde in Antwerpen.

Vrouwe Nele is een authentieke tweemaster die werd gebouwd in 1896 en volledig gerenoveerd is in 2006. het bedrijfsschip van ODTH, waarop al veel internationale handelsmissies werden ontvangen, wordt ook al enkele jaren verhuurd voor privé- en bedrijfsevenementen. Voortaan kunnen er op dit zeilschip ook uitvaarten en asverstrooiingen plaatsvinden.

Dit kan voorlopig wel enkel op de Schelde in Antwerpen. Antwerpen is de eerste stad langs deze rivier die een wettelijk kader gecreëerd heeft dat het toelaat om asverstrooiingen op de Schelde uit te voeren. Die beslissing werd al enkele maanden geleden genomen maar het ontbrak nog aan een duidelijk regelsysteem. Dat is er nu wel, en daar is de eigenaar van Vrouwe Nele en CEO van ODTH, Jos De Wael, zeer tevreden mee.

Meer locaties?

“Er is al lang vraag naar asverstrooiingen op het water, vooral bij Antwerpenaren die als het ware vergroeid zijn met de Schelde. We liggen mee aan de basis van deze nieuwe regelgeving en zijn erg blij met deze evolutie. We hopen natuurlijk dat andere steden en gemeenten langs de binnenwateren snel zullen volgen, want er zijn zoveel prachtige locaties waar nabestaanden hun dierbare een laatste eerbetoon kunnen geven op het water temidden van de natuur.”

Mensen kunnen kiezen om de as van hun dierbare uit te strooien of ze in een biologisch afbreekbare urne te water te laten. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst met verschillende uitvaartondernemers samenwerkingen aan te gaan zodat deze nieuwe manier van begraven meer bekend geraakt bij het grote publiek. “Vandaag weten veel mensen nog niet dat een uitvaart op het water tot de mogelijkheden behoort. Het uitstrooien of neerlaten van de as in het water kan gepaard gaan met een intieme ceremonie of catering aan boord.”