charterVrijdag hebben 19 laureaten uit de provincie Antwerpen bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen hun Milieu- of MVO-charter in ontvangst genomen. Dit traject, dat bedrijven een impuls geeft om gedurende een jaar acties te ontwikkelen rond People, Planet, Profit, wordt al voor de veertiende keer door Voka – Kamer van Koophandel Mechelen georganiseerd. KMDA/ZOO Antwerpen/Planckendael werd extra in de bloemen gezet met de Community Award van het Fonds Ivens-Boons.

De negentien bedrijven kwamen uit de drie hoeken van de provincie: Mechelen, Antwerpen en Kempen. Zestien bedrijven behaalden het MVO-charter, een drietal het Milieucharter. Over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt veel gesproken, maar dit aantal geslaagde bedrijven laat volgens Voka duidelijk zien dat ook de ondernemingen hun verantwoordelijkheid willen opnemen.

Deze bedrijven uit de regio Mechelen kregen een MVO-charter: BelOrta afdeling Sint-Katelijne-Waver, Continental Automotive Benelux (Mechelen), Impextraco (Heist-op-den-Berg), ODTH site Rumst en site Willebroek, A Schulman Plastics (Bornem), Van Dievel Transport (Mechelen) en  Vink bvba uit Heist-op-den-Berg. Drukkerij De Bie uit Duffel behaalde een Milieucharter.

Continental Automotive Benelux koos met overtuiging voor het MVO-traject. Christa Trullemans, ESH-coördinator: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons bedrijf geen loos begrip. We blijven jaar na jaar werken aan milieuverbeteringen, zetten in op mensvriendelijk ondernemen en nemen onze maatschappelijke rol op.”

In het kader van het MVO-charter 2014-2015 werd bij Continental Automotive een indrukwekkende reeks initiatieven gerealiseerd: energiebesparing door te investeren in een nieuwe wasmachine en centrale vacuüminstallaties, noodverlichting met LED – technologie, verder digitaliseren van instructies (papierbesparing), bevraging van leveranciers en transporteurs m.b.t. hun milieuprestaties en aandacht voor een evenwicht tussen werk en privé, met het opstellen van een procedure voor thuiswerken. “Intern transport werd veiliger, meer ergonomisch en economisch gemaakt d.m.v. Automatic Guided Vehicles en we hadden de Conti Team Cup 2014, een vierjaarlijks cultuuroverstijgend samenbrengingsproject voor werknemers van Continental wereldwijd met als hoogtepunt voor ons dames- en herenteam het kwalificatietoernooi in Zuid-Afrika.”

De lijst met initiatieven die Continental Automotive nam, is nog heel lang, met rookstopsessies voor medewerkers, een stappenteller voor elke werknemer (in het kader van de bewegingsnorm 10.000 stappen per dag) , verbeteren van het psychosociaal welzijn van de werknemers d.m.v. sessies yoga en mindfulness, doorgedreven toepassing van de 5S-methode om de werkplek te organiseren en aankoop van 100 % Groene stroom. “Er werd ook gedacht aan het goede doel. Het budget van het eindejaarsgeschenk voor alle medewerkers werd verdeeld over twee goede doelen. We schonken 11.200 euro aan vzw Prinses Harte. Voor elke medewerker was er een set kaarsen in de Continental-kleuren, gemaakt door de vzw De Vlaspit. We namen ook deel aan Dwars door Mechelen met sponsoring van de vzw Meander (2.500 euro).”

Voor de gelauwerde bedrijven zijn de MVO- en Milieucharters een uithangbord van hun geëngageerde bedrijfsvoering, wat een bijkomende troef betekent bij het sluiten van deals.