De Mechelse uitgeverijen Plantyn en Bakermat hebben samen met kinderrechtenorganisatie Plan België twee kinderboeken rond kinderrechten uitgebracht. Met Recht op leuker lezen – Verhalen uit de Boomhut, uitgegeven door Plantyn, krijgt Vlaanderen er meteen 111 nieuwe auteurs bij. “Voor ons is het belangrijk om kinderen echt plezier te laten beleven aan taal en het is ongelooflijk inspirerend om te zien hoeveel creativiteit en schrijftalent er bij Vlaamse kinderen aanwezig is”, aldus Stef Van Malderen, uitgeefmanager bij uitgeverij Plantyn.

Voor Recht op leuker lezen – Verhalen uit de Boomhut namen meer dan 1.000 kinderen deel aan een schrijfwedstrijd over kinderrechten. De mooiste, beste en meest pakkende verhalen werden geselecteerd en gebundeld in het nieuwe boek. “Als bedrijf willen we meewerken aan onderwijs dat talenten doet ontplooien, maar tevens vinden we het onze maatschappelijke plicht om ons te bekommeren over het lot van kinderen wereldwijd”, zegt Bart Dooms, ceo bij uitgeverij Plantyn. “Daarom dragen we graag ons steentje bij aan de werking van Plan België.” Met het tweede boek Rechtop met Obi en Odette, uitgegeven door Bakermat, leren kinderen dat kinderrechten niet ver van hun bed zijn, maar wel met alledaagse dingen te maken hebben.

Tegelijk met de lancering van de boeken, namen kinderen in 60 bibliotheken over heel Vlaanderen deel aan voorleesmomenten en activiteiten over kinderrechten. Daar kregen de jonge auteurs hun langverwachte exemplaar in handen. “Dit project illustreert hoe open en onbevangen kinderen naar kinderrechten kijken. Door ze er zelf over laten te schrijven, blijft er meer hangen dan wanneer ze enkel over lezen. Ik kan alleen maar hopen dat ze hun idealisme blijven behouden in hun latere leven”, besluit Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking.

De opbrengst van de verkoop gaat naar Plan België, dat zich wereldwijd inzet voor kinderrechten en meisjesrechten.