Turtelboom en Unizo werken aan energiebesparing

wouter_torfsBij Schoenen Torfs in Mechelen hebben minister van Energie Annemie Turtelboom en Unizo-topman Karel Van Eetvelt winkeluitbaters gewezen op de mogelijkheden om de energiefactuur te beperken, onder meer met tips rond verlichting in de presentatie Verdienen met licht.

“KMO’s en winkeliers gaan vandaag nog te veel voorbij aan het idee dat ze hogere winsten kunnen boeken door energiebesparing in hun gebouwen”, aldus minister Turtelboom.

Daarom was de plaats van afspraak ook Schoenen Torfs in Mechelen, waar CEO Wouter Torfs een toelichting gaf bij de inspanningen van de groep om energie te besparen. Zij behoren namelijk tot de winkels die wel reeds een relighting hebben doorgevoerd. Door aangepaste verlichting besparen ze tot 90 % op hun elektriciteitsverbruik. Schoenen Torfs werd dinsdag ook nog uitgeroepen tot beste werkgever van België.

33 % van de KMO’s is zich echter niet bewust van de energiekosten. 40 % van diezelfde KMO’s besteedt namelijk meer dan 5 % van hun omzet aan de energiefactuur. Nochtans zijn op die energiefactuur interessante besparingen te realiseren. Zowel op verwarming als op koeling en licht kan een KMO gemiddeld 17 % besparen. Voor een winkel van 400 m² betekent dit in totaal zo’n 1.000 euro per jaar. Door de verlichting aan te passen, kan een winkel zelfs 35 tot 60 % besparen op de energiefactuur.

Vooral om dit grote besparingspotentieel in de verf te zetten, sloegen Unizo en minister van Energie Annemie Turtelboom de handen in elkaar. Zo werd de presentatie Verdienen met licht ontwikkeld die winkeliers in een paar minuten op ideeën kan brengen om geld te besparen door aandacht te schenken aan hun verlichting. Dit filmpje is terug te vinden op de website van Unizo en energiesparen.be, en ook op Youtube. VEA (het Vlaams Energie Agentschap) ontwikkelde ook een brochure rond dit thema: Energiezuinige verlichting voor KMO’s. Deze is terug te vinden op energiesparen.be.

KMO’s en zelfstandigen kunnen uiteraard ook een beroep doen op specifieke premies. Zo kunnen ze, voor het energiezuinig aanpassen van verlichting, een premie aanvragen bij de netbeheerder. Wie een energieaudit laat uitvoeren, kan hierna ook een premie aanvragen om een energiebesparend project te starten op basis van de uitkomsten van die energiestudie. De klassieke premies voor dakisolatie, warmtepompen en hoogrendementsglas zijn ook van toepassing voor KMO’s en zelfstandigen.