WILLEBROEK – Het Autosalon start meteen goed voor Mazda, dat het Europese logistieke hoofdkantoor in Willebroek heeft. De Unie van Journalisten van de Belgische Automobielpers en de Mobiliteit (UJBAM) bekroonde de SKYACTIV-X-technologie van het bedrijf met de trofee FuturAuto 2018.

Voor de 15de keer reikte UJBAM de prijs voor de innovatie in de automobielsector uit. Die bekroont een technische innovatie op het domein van de veiligheid, het milieu, het comfort, de mechanica, de economie, de industrie, het verkeer, enzoverder. Dit jaar ging de innovatieve en baanbrekende SKYACTIV-X-technologie van Mazda met alle aandacht lopen.

Innovatief

SKYACTIV-X is de eerste commerciële benzinemotor ter wereld die gebruikmaakt van compressieontsteking. Dat is een principe van zelfontbranding zoals bij een dieselmotor. Het brandstof-luchtmengsel wordt daarbij spontaan ontbrandt wanneer het door de zuiger wordt samengedrukt.

De nieuwe eigen verbrandingsmotor combineert de voordelen van benzine- en dieselmotoren om uitstekende prestaties op het vlak van ecologie, vermogen en acceleratie te leveren. Zo zou de motor veel meer vrijheid bieden bij het schakelen wat een lager brandstofverbruik en betere rijprestaties oplevert.

SKYACTIV-X zou in de loop van 2019 op de markt worden gebracht.