tri-vizorHet project met de logistieke samenwerking tussen Tri-Vizor uit Niel, Nestlé, Pepsico en het Franse transportbedrijf STEF werd bekroond met een Europese award. Tri-Vizor is een innovatieve speler in de logistiek die duurzame samenwerkingsverbanden probeert op te zetten tussen bedrijven en logistieke partners. De bedoeling is om minder CO2 uit te stoten.

Met de prijs van ELA (European Logistics Association) voor 2015 worden Tri-Vizor en zijn drie partners van een Belgisch echelon naar een internationaal platform gebracht. Het project kreeg eerder al een Belgische erkenning van de VIB (Association for Procurement and Logistics) en PICS Belgium.

Tri-Vizor fungeert in het project als neutrale orkestrator van de goederenstromen. Het bedrijf is een spin-off van de Antwerpse universiteit en de drie oprichters zijn ex-medewerkers van het Vlaams Instituut voor de logistiek (VIL). Alex Van Breedam, docent aan de Universiteit Antwerpen, is de CEO. De twee andere vennoten zijn Bart Vannieuwenhuyse en Sven Verstrepen.

Volgens de drie stichters van Tri-Vizor zullen de samenwerking tussen bedrijven, de consolidatie en de bundeling van goederenstromen over de grenzen heen het logistieke landschap van de komende jaren bepalen. Door het clusteren van logistieke activiteiten en het bundelen van goederenstromen kunnen schaalvoordelen behaald worden op het vlak van logistieke kosten, klantenservice en milieuvriendelijkheid. De oprichters van Tri-Vizor werkten een cross supply chain methodology uit waarin ze verscheidene bedrijven koppelen aan elkaar. Ze beschikken daartoe over een eigen cross supply chain database.

“Traditioneel ging men er in de logistiek van uit dat het onmogelijk is om op die drie domeinen goed te scoren. Het bedrijf dat bv. just in time levert om zijn klanten een uitstekende service te garanderen, betaalt hiervoor een hoge prijs. Het kan immers geen gebruik maken van goedkope of ecologisch interessante vervoersmodi als spoor of binnenvaart”, zegt Alex Van Breedam. “Producten worden bovendien vaak vervoerd in halflege trucks waardoor het bedrijf ook een relatief hoge CO2-uitstoot aanmaakt.”

De ontbrekende schakel was het gebrek aan een neutrale tussenpartij die over de nodige geloofwaardigheid beschikt om de samenwerking tussen autonome spelers mogelijk te maken. Tri-Vizor denkt hiervoor alle troeven in huis te hebben.

Tri-Vizor raakte betrokken bij een project dat de steun kreeg van Nestlé, Pepsi en het Franse transportbedrijf STEF. In dit project bundelen Nestlé en Pepsi de warehousing, co-packing en outbound-distributie van hun verse en gekoelde voedingsproducten voor retailklanten in België en Luxemburg. Beide bedrijven kozen STEF als gemeenschappelijke dienstverlener van logistieke diensten.

Tri-Vizor werd aangesteld als neutrale derde partij en legal firewall om de anti-trust compliance en de neutraliteit van de horizontale samenwerking tussen de twee concurrerende producenten te waarborgen. Na de opstart werd de uitvoering van het project snel een succes.

Tri-Vizor werkt vanuit het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel en stelt vandaag 7 mensen te werk.