PUURS/SINT-AMANDS – Wie zich vanaf 29 januari op N16 of N17 begeeft, is gewaarschuwd. De testfase van de trajectcontroles is achter de rug. Er kunnen nu bij overtredingen ook boetes volgen.

Begin december werden de ANPR-camera’s reeds opgesteld en volgde er een testperiode. Nu zullen er officiële metingen volgen. Op de N17 meet het systeem tussen de Provinciale Weg net na tankstation De Gulf tot op de Dendermondsesteenweg. Op de N16 gaat het om het traject op de Rijksweg tussen de Carpoolparking en de Coolhemstraat in Puurs.

“De camera’s vallen op, maar het heeft geen zin om plots af te remmen en zo te voorkomen dat je wordt geflitst”, klinkt het bij politiezone Klein-Brabant. “Het systeem maakt het mogelijk dat de gemiddelde snelheid over het hele traject wordt geregistreerd, waardoor de snelheidslimiet voortdurend gerespecteerd zal moeten worden.”

Op het begin- en het eindpunt van de trajectcontrole worden er namelijk foto’s gemaakt. Via nummerplaatherkenning kunnen dan de gegevens van eenzelfde voertuig geanalyseerd worden. Als de gemiddelde snelheid van het voertuig hoger ligt dan wat is toegestaan, worden de gegevens naar de federale politie gestuurd. Het parket staat in voor de vervolging.

Nummerplaatherkenning

Het ANPR-systeem heeft ook meerdere toepassingen. Het laat toe om registraties van nummerplaten te ontvangen die zich binnen de zone verplaatsen. Op die manier kunnen de data worden aangewend om geseinde voertuigen of pechstrookrijders te signaleren.