SCHELLE – Op 11 november doopt Trafuco zijn nieuwste binnenvaartschip Trafuco 9 aan de Ark in Antwerpen.

Transporteur Trafuco uit Schelle is onder meer gespecialiseerd in het bunkeren, ofwel het bevoorraden van schepen met olie. Het bedrijf is marktleider in het bunkeren van smeerolie voor zeeschepen in België.

De vloot oliebunkerschepen van Trafuco krijgt er met het binnenvaartschip Trafuco 9 een vijfde schip bij. Het zal de zeeschepen in de haven van Antwerpen bunkeren met verschillende kwaliteiten van smeerolie in opdracht van de firma Total.

Dubbelwandig

De Trafuco 9 is het derde dubbelwandige nieuwbouw schip in de vloot. Het is 73 meter lang en heeft een maximaal laadvermogen van 1500 ton, verdeeld over twintig cargotanks die elk over aparte leidingen beschikken. Het casco werd gebouwd door Rhine Danube in het Servische Kladovo en de afwerking gebeurde bij De Groot Marine Services in het Nederlandse Dordrecht.

“Vanaf 2018 moeten alle schepen in dit segment dubbelwandig zijn”, zegt Philip Van den Broeck van Trafuco. “Wij hebben nog twee enkelwandige schepen (Trafuco 5 en Trafuco 8) in de vloot. Die worden ofwel vervangen, ofwel worden ze ingezet voor andere activiteiten. Voor dit contract met Total hadden we een nieuw dubbelwandig schip nodig.”

Naast de nieuwe Trafuco 9 zijn ook Trafuco 6 en Trafuco 7 dubbelwandige schepen. Ze werden samen  in gebruik genomen in 2014.