LONDERZEEL/WILLEBROEK – Het tracé voor de sneltram die langs de A12 tussen Willebroek en Brussel zal rijden, staat nu vast. De Vlaamse regering heeft het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het tracé vastgelegd.

De sneltram, die reizigers in een halfuur van Willebroek naar Brussel zal brengen, zal tussen Willebroek en Londerzeel langs de oostzijde van de snelweg rijden. In Londerzeel zal de tramlijn de A12 kruisen, verderlopen aan de westkant van de autoweg en zo aansluiten bij de spoorlijn Mechelen-Gent.

Aan de Heizel sluit de sneltram aan op het bestaande net in Brussel, en heeft zo een rechtstreekse verbinding met het Noordstation.

Aan de haltes in Londerzeel, Meise en Wolvertem en de eindhalte Fort Breendonk in Willebroek worden pendelparkings aangelegd. De gemeentebesturen van Londerzeel en Meise dringen alvast bij de Vlaamse regering aan om te zorgen voor voldoende parkeerplaatsen.

Combimobiliteit

“We stimuleren combimobiliteit, waarbij je vlot kan schakelen tussen de auto en het openbaar vervoer”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Het wordt in de toekomst heel gemakkelijk om je auto achter te laten en op de sneltram naar Brussel te springen.”

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan maakt ook ruimte voor de aanleg van een fietssnelweg langs een deel van het sneltramtracé.

Het zal nog wel even duren eer reizigers gebruik kunnen maken van de nieuwe sneltramlijn. De start van de werken is voorlopig gepland voor 2020 en binnen vijf jaar zou de lijn operationeel zijn.