Topchef hekelt luxetaks op goedkopere schuimwijn

vanweertDe regering plant een vervroegde invoering van de accijnsverhoging voor wijn en sterke drank. Die zou er komen op 1 november in plaats van op 1 januari. Chef-kok Jess Van Weert van het Heistse restaurant A la carte, tevens zaakvoerder van wijngroothandel Vincero Wines, vindt vooral de luxetaks op schuimwijn bij de haren getrokken.

“Een fles wijn zal 17 eurocent duurder worden, voor sterke drank komt er 2,52 euro per fles bij. Voor de horeca-sector is dat opnieuw een tegenslag, na de invoering van de witte kassa”, zegt Jess Van Weert.

“En zeggen dat er ooit sprake was van een verlaging van het BTW-tarief op drank in de horeca, die helaas nooit doorgevoerd is. Deze accijnsverhoging, vooral de zogenaamde luxetaks, gaat te ver. Een luxetaks is begrijpelijk voor luxeproducten. Maar cava en andere goedkopere schuimwijnen zijn helemaal geen luxeproducten. Vergelijk het met de suikertaks op light-drankjes. Voor sommige schuimwijnen, zoals de cava’s, komt er 0,45 euro per fles bij. Dat is ridicuul veel voor een product dat doorgaans verkocht wordt vanaf 5 euro. Deze accijnsverhoging treft zowel de klant als de restaurateur. Die zal de kosten doorrekenen aan de klant. Maar we kunnen toch geen 10 euro vragen voor bijvoorbeeld een glas cava?”

Bovendien ziet Van Weerts wijnbedrijf, dat zelf importeert vanuit onder meer Zuid Afrika en Spanje, praktische problemen. “De drukste periode van het jaar staat voor de deur, vele wijnhandelaars hebben hun prijslijsten en eindejaarspromoties al lang klaar. Ook restaurants hebben op hun beurt de planning én menuprijzen al bekendgemaakt.”

De accijnsverhoging kan een aanzienlijk bedrag opleveren, als de kopers tenminste hun heil niet gaan zoeken in het buitenland. Het aantal flessen cava dat jaarlijks geïmporteerd wordt in ons land – enkel cava – wordt geschat op meer dan 30 miljoen.

Intussen blijft Van Weert zijn assortiment kwaliteitswijnen aanvullen. Deze week nog kreeg Jess bezoek van Sergi Colet, eigenaar en oenoloog van het Spaanse wijnhuis Colet. Zijn A Priori, gemaakt volgens de methode traditionelle, wordt per glas geschonken in het beste restaurant ter wereld, El Celler de Can Roca. Van Weert verdeelt binnenkort de creaties van Colet in ons land.