Top Liers ziekenhuis neemt ontslag

Anne-Mie Van den Bossche en Willy Van der Wee, respectievelijkheilighartlier de algemeen directeur en de voorzitter van de raad van bestuur van het Heilig Hartziekenhuis in Lier, hebben hun ontslag ingediend. Oorzaak zou een aanslepend conflict tussen hen en de artsen zijn. Dat schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad maandag.

In een mail die alle artsen en diensthoofden ontvingen, drukt de Raad van Bestuur zijn “grote waardering en dank uit voor de enorme betekenis die beiden voor het ziekenhuis hadden”. Bij de artsen zou er al een hele tijd frustratie zijn over het beheer van het ziekenhuis. Dat heeft volgens de kranten niet enkel met investeringen op het vlak van infrastructuur te maken, maar ook op het vlak van IT en technologie. De conflictsituatie escaleerde toen de artsen ermee dreigden om een extern auditbureau aan te stellen. Er heerst bij de artsen ongerustheid, omdat op korte termijn in Mechelen het gloednieuwe Sint-Maartenziekenhuis opent. Dat zou wel eens veel patiënten van het Lierse Heilig Hartziekenhuis kunnen inpikken.

Willy Van der Wee heeft zijn hele leven in het Heilig Hartziekenhuis gewerkt: eerst als administratief, financieel en economisch directeur en vanaf 1987 als algemeen directeur. In 1997 zorgde hij mee voor de overname van het Sint-Elisabethziekenhuis van het Lierse OCMW. Van der Wee wordt in 2009 opgevolgd door dokter Anne-Mie Van den Bossche, waarna Van der Wee voorzitter van de Raad van Bestuur werd. “Dat we te weinig investeerden in het ziekenhuis, is de perceptie van de artsen waarop ik niet wens in te gaan”, zegt Willy Van der Wee in een eerste reactie aan de kranten. “Ik laat in ieder geval een financieel gezond bedrijf achter, iets wat lang niet over elk ziekenhuis gezegd kan worden.”

Zowel Willy Van der Wee als Anne-Mie Van den Bossche blijven in functie tot 31 maart. De raad van bestuur zal nu een nieuwe voorzitter en een nieuwe algemeen directeur aanstellen. Intussen neemt adjunct-algemeen directeur Tom Michielsens de taak van algemeen directeur over.