Toch financiering voor Mechelse ijspiste

schaatsenEind februari bevroor de Raad van State de beloofde subsidie van 380.000 euro voor de bouw van de ijspiste achter Utopolis in Mechelen.  De Vlaamse regering heeft nu toch een oplossing gevonden en de geplande financiering toch kan doorgaan.

In september opent aan Utopolis een professionele ijspiste van 3.800 m², maar het arrest van de Raad van State bracht deze plannen in gevaar.  De Raad van State was van mening dat de motivering waarop de verdeling van subsidies gebaseerd werd onvoldoende was opgenomen in het subsidiebesluit.  Het was voornamelijk een juridisch-technische opmerking waaraan de Vlaamse regering met een nieuw subsidiebesluit tegemoet komt.

Volgens Mechels schepen van Sport Walter Schroons wordt de nieuwe ijspiste een grote publiekstrekker. “De ijspiste zal voldoen aan alle internationale normen qua afmetingen en kwaliteitseisen. Hier zullen vanaf volgend schaatsseizoen internationale matchen en tornooien plaatsvinden. Daarom is het nieuws dat de geplande subsidie er toch komt, belangrijk. We moeten in september kunnen openen. Het wordt de modernste ijsinstallatie van België, waarbij het ecologische aspect alle aandacht krijgt. Daardoor wordt Mechelen zonder twijfel het mekka van de Belgische schaatssport”, zegt Schroons.

Ook Gunter Bosmans van Ice Skating Center reageert opgelucht: “Met de nieuwe ijspiste is een investering gemoeid van 3,8 miljoen euro. De stad heeft voor heel het project een investeringstoelage van 500.000 euro.  Zonder de subsidie van de Vlaamse overheid zaten we met een financiële moeilijkheid van ongeveer 10%.  Gelukkig komt het zo ver niet en kunnen we verdergaan zoals gepland.”

Momenteel is Ice Skating Center Mechelen nog gevestigd in Leest. Als de nieuwe ijspiste aan de Spuibeekstraat wordt geopend, zal de zaak in Leest verdwijnen.