elinedesmedtSyntra, VDAB en ESF sloegen een jaar geleden de handen in elkaar om met het project Maak Werk Van Je Zaak werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven.

Wie hier aan deelneemt, krijgt de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te behalen, een business-plan op te stellen en de ondernemerscompetenties bij te schaven. De deelnemers krijgen gratis begeleiding van een startersadviseur van Syntra om de drempels naar het ondernemerschap weg te werken.

Tijdens het eerste werkjaar van het project schreven 1.133 Vlaamse werkzoekenden zich in voor het traject. Van die 1.133 stroomden 194 kandidaat-ondernemers door naar de begeleidingsfase. In die fase gebeurt de voorbereiding voor de aanvraag van het ondernemingsnummer en de feitelijke opstart van de zaak. Deze fase heeft al geleid tot de start van 142 nieuwe ondernemingen in Vlaanderen.

Ook in het arrondissement Mechelen zijn de cijfers van Maak Werk Van Je Zaak positief. “In Mechelen hebben we heel sterke cijfers”, zegt Eline De Smedt, adviseur van het project bij Syntra Antwerpen – Vlaams-Brabant. “Vanuit de VDAB Mechelen zijn er 56 werkzoekenden naar ons doorverwezen. 16 daarvan zijn afgevallen en teruggeleid naar de VDAB en negen zijn doorverwezen naar het Starterslabo. Ze zijn in begeleiding bij een activiteitencoöperatie. Elf deelnemers zitten in de begeleidingsfase, de laatste zes maanden van het project. Negen daarvan hebben al een bedrijf opgestart, één extra bedrijf zit in de pipeline.” De nieuwe bedrijfjes situeren zich in heel verschillende sectoren. “Dat gaat van de grafische sector over juwelenontwerp en een fietshersteldienst tot het geven van circusworkshops en las- en smeedwerk.”