Tienjarig Lamot is bij top van eventcentra

Foto Luc Hilderson.

Foto Luc Hilderson.

Tien  jaar na de opening is het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot doorgedrongen tot de top van de eventcentra in Vlaanderen. Maar dat is voor Jan Simons, manager van Lamot, geen reden om op zijn lauweren te rusten. “Onze klanten verwachten veel meer service dan tien jaar geleden. Daar moeten we op inspelen. We moeten innovatief blijven en onze troeven (de goede ligging, het unieke gebouw en onze accomodatie voor ongeveer 300 personen) optimaal uitspelen.”

Jan Simons heeft de congreswereld de afgelopen tien jaar sterk zien veranderen. “Vroeger planden bedrijven een congres zo’n jaar op voorhand. Nu contacteren ze ons vaak pas anderhalve tot twee maanden op voorhand. Wij kunnen dus veel minder plannen op langere termijn en moeten veel flexibeler zijn. Ze eisen een betere service voor een kleiner budget. Gelukkig is goede service net ons sterk punt. We gebruiken voor elk congres een vaste contactpersoon die de klant begeleidt van begin tot einde.”

Belangrijke troeven van het centrum in de voormalige brouwerij zijn de ligging tussen Antwerpen en Brussel, de sfeer van het gebouw waar nog tal van verwijzingen zijn naar de brouwerij (er is zelfs een zaaltje in de voormalige graansilo op zolder) en de grote zaal met een capaciteit van 300 personen. “Die capaciteit past perfect bij Mechelen. In Brussel en Antwerpen zijn de zalen veel groter.”

De tiende verjaardag van Lamot wordt gevierd, en dat gebeurt op 23 september. “We nodigen enkele  topsprekers uit, houden uiteraard een verjaardagsdrink en we geven tevens een podium aan drie innovators die hun project komen voorstellen: koerierdienst Bubble Post, de congres-app Twoppy en specialist van smooty websites Content Crackers. Het is een dagvullend programma, en we mikken op congresmanagers van bedrijven die die dag kunnen zien wat wij in huis hebben. Inge De Clerck van IDC vertelt over duurzaam communiceren en Tim Verheyden van de VRT-nieuwsdienst heeft het over storytelling. Na de lunch is het aan Tom Suykerbuyk van Flanders DC en Els De Mey van CommunicatieArchitect en PopItUp. Zij delen hun kennis over innovatie en creativiteit.”

Op 23 september wordt ook gedronken op de vijfde plaats van Lamot op de lijst van beste eventcentra. Experience Magazine stelde de lijst op na een enquête bij zo’n 800 bedrijven. “En ook Vlaams minister van Toerisme Weyts spaart zijn lof niet. Hij noemt Lamot een voorbeeld. Wij hebben per jaar gemiddeld 550 tot 660 activiteiten die tussen de 25.000 en de 30.000 bezoekers aantrekken. Er zijn in Lamot gemiddeld per jaar 350 tot 450 commerciële events voor 200 tot 300 bedrijven. Ons team is klein, maar gepassioneerd en gedreven.”

Ook Mechels burgemeester Bart Somers looft Lamot. “Na tien jaar is Lamot een Mechels icoon geworden. In het nieuwe Mechelen is Lamot uitgegroeid tot een van de belangrijkste gebouwen, omdat het symbool staat
voor wat de stad vandaag is: een historische en tegelijkertijd moderne en ambitieuze stad. Lamot is inspirerend geweest voor vele andere
ontwikkelingen langs het water en in de rest van de stad. Mechelen is dan ook trots op Lamot.”