Vanaf september 2017 biedt Thomas More de HBO5-opleiding Informatica ook in dagonderwijs aan. Samen met TSM Mechelen, haar partner voor Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) die de beroepsopleiding reeds in avondonderwijs gaf, werkte het daarvoor een traject uit. HBO5 Informatica zal op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver worden gedoceerd. Thomas More rekent op 20 tot 40 inschrijvingen voor het eerste jaar.

HBO5-opleidingen zijn praktijkgerichte, tweejarige beroepsopleidingen die nu nog tussen secundair en hoger onderwijs zitten. “Heel wat studiekiezers hebben het nu moeilijk omdat een bachelor wat te hoog gegrepen is of te vroeg komt”, zegt opleidingsmanager Patrick Pelgrims. “Dit onderwijsniveau kan een ideale stap vormen naar een beroep of een opstapje naar een bachelordiploma.” Tegen 2019 zal het volwassenenonderwijs integraal deel uitmaken van de hogeschool. “Dat betekent dat we onze HBO5-opleidingen naar hetzelfde onderwijsmodel als dat van onze bachelors zullen omvormen. Er zal dus gewerkt worden met studiepunten en een HBO5-student krijgt een volwaardig studentenstatuut.”

De integratie van HBO5 Informatica is een eerste stap in de volledige integratie en wordt aangeboden in twee trajecten. “Het gaat om een traject Programmeren en een traject Netwerkbeheer. De opleiding duurt anderhalf jaar met een aansluitende stage.” De opleiding is nog praktijkgerichter dan een bachelor en heeft directe begeleiding en permanente evaluatie. “Er vloeien hele pragmatische, maar veelgevraagde beroepsprofielen uit voort”, vertelt Patrick Pelgrims. “Beroepsfederaties als Volta en Agoria zijn vragende partij. Er is meer nood aan hooggeschoold personeel, ook in eerder uitvoerende, operationele jobs.” Vanaf 2019 zijn er al drie HBO5-opleidingen op de campus: Elektriciteit, Elektromechanica en Informatica.