Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft de
studieresultaten van filgotinib in de ziekte van Crohn door Galapagos gepubliceerd.

Het artikel van hoofdonderzoeker dr. Severine Vermeire beschrijft de studie en de volledige resultaten. “Filgotinib kan de eerste nieuwe orale behandeling in jaren zijn voor de ziekte van Crohn, en Fase 3 studies met het kandidaatmedicijn zijn inmiddels van start gegaan”, aldus dr. Vermeire.

Fitzroy was de eerste geblindeerde, placebo-gecontroleerde studie, waarin door middel van darmonderzoek specifiek patiënten met de actieve ziekte werden geworven.

In een redactioneel commentaar in hetzelfde nummer van The Lancet looft dr. Ashwin Ananthakrishnan de Fitzroy studie en de resultaten: “Er zitten meerdere sterktes in deze goed ontworpen studie. Het gebruik van klinische, endoscopische en biochemische bepalingen maakt de voordelen van de behandeling helder en legt de basis voor verder onderzoek. Het darmonderzoek vooraf naar activiteit van de ziekte en het centrale onderzoekscentrum om de werkzaamheid te beoordelen, heeft de betrouwbaarheid verhoogd en het risico op mogelijke vooroordelen verminderd.”

Galapagos en Gilead hebben een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling en commercialisatie van filgotinib in ontstekingsziekten. Gilead is in augustus gestart met het Finch Fase 3 programma in reuma. In november is de Diversity Fase 3 studie in de ziekte van Crohn gestart en eerder deze maand werd begonnen met de Selection Fase 2b/3 studie in colitis ulcerosa.

Filgotinib is een medicijn in ontwikkeling; de veiligheid en werkzaamheid zijn nog niet definitief vastgesteld.