telenet1Telecombedrijf Telenet uit Mechelen is door energieleverancier Engie, het vroegere GDF Suez, gevraagd voor de verdere ontwikkeling van zijn netwerk om toestellen via het internet met elkaar te verbinden (het zogenaamde Internet of Things).

Engie stapte eerder dit jaar in het Franse SigFox, dat wereldwijd bezig is met de uitbouw van draadloze netwerken om toestellen met elkaar te verbinden. Vandaag is het netwerk reeds operationeel in een tiental Belgische steden en aan de gehele Belgische kust. Tegen midden 2016 moet het grootste deel van België worden gedekt. De samenwerking met Telenet betekent concreet dat het Mechelse telecombedrijf zijn infrastructuur ter beschikking zal stellen om de uitbouw met Sigfox-antennes versneld mogelijk te maken. Telenet staat ook in voor de connectiviteit met de antennes. Engie verwacht dat binnen een periode van drie jaar enkele miljoenen objecten zoals fietsen, rookmelders, slimme meters of wagens met het Engie M2M netwerk zullen communiceren.

“Mede dankzij de samenwerking met Telenet zal de Groep Engie haar klanten op grote schaal kunnen voorzien van deze technologie”, zegt Dirk Indigne, CEO van Engie M2M. “We hebben de intentie om in de toekomst verschillende diensten en oplossingen in de markt te zetten gerelateerd aan deze zeer efficiëntie technologie.”

Engie gaat met zijn netwerk de concurrentie aan met Proximus, dat onlangs zijn LoRa-netwerk voorstelde. Ook dat netwerk heeft nog geen volledige dekking in België, maar de tien belangrijkste regio’s zijn wel al gedekt.