Patrick Dellaert (Manager Synductis), Pieter Vissenberg (Proximus), Christiaan Backx en Greet Geypen (Schepenen stad Mechelen), Walter Van den Bossche (CEO Eandis) en Ronny Sabo (Directeur-generaal Pidpa)

Patrick Dellaert (Manager Synductis), Pieter Vissenberg (Proximus), Christiaan Backx en Greet Geypen (Schepenen stad Mechelen), Walter Van den Bossche (CEO Eandis) en Ronny Sabo (Directeur-generaal Pidpa)

Synductis is het unieke aanspreekpunt voor alle nutswerken in het kader van de nieuwbouw van het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Sint-Maarten in Mechelen. Het samenwerkingsverband dat de infrastructuurwerken van de nutsbedrijven Eandis (distributie van aardgas en elektriciteit), Proximus (telecommunicatie) en Pidpa (drinkwater) op elkaar afstemt, zorgt zo voor meer eenvoud, minder uitgaven en minder hinder in de straat.

De werken in Mechelen, waarbij leidingen worden geplaatst tussen de Mezenstraat en de Liersesteenweg met aftakkingen naar het ziekenhuis, verlopen via een gemeenschappelijke aannemer. Synductis coördineert de werken voor Eandis (900 meter elektriciteitsnet – middenspanning, 200 meter aardgasleiding en -cabine en glasvezelwachtbuis), Proximus (600 meter telecomkabel en glasvezelwachtbuis) en Pidpa (800 meter waterleidingnet) en stemde deze af met de opdrachtgevers, de aangestelde aannemer en het studiebureau. De aannemer van het AZ Sint-Maarten graaft de sleuf met een lengte van 1.300 meter, waarin de Synductis-aannemer de diverse leidingen plaatst. Voor dit dossier is er voor de eerste keer een overeenkomst gemaakt met Pidpa voor toepassing van het lastenboek Synductis en uitvoering van alle werken door een unieke Synductis-aannemer.

Een Synductis-synergieprojectleider is het uniek aanspreekpunt voor de nutsmaatschappijen, opdrachtgevers, studiebureau en aannemer. Alle vragen worden verzameld en met de juiste personen besproken voor een vlotte en efficiënte afhandeling. “Doordat de nutsmaatschappijen gecoördineerd worden en er één centraal aanspreekpunt is, moet het openbaar domein minder vaak opengebroken worden. Zo beperken we maximaal de hinder. Door werken samen uit te voeren, verlopen ze ook efficiënter dan wanneer ze elk apart worden uitgevoerd”, zeggen Greet Geypen, bestuurder van Eandis, en Christiaan Backx, schepen van Openbare Werken.

Synductis werd opgericht op 18 december 2012. Het gaat intussen om een samenwerkingsverband tussen acht nutsbedrijven: De Watergroep, Eandis, FARYS, Infrax, IWVA, I.W.V.B., Pidpa en Proximus. “Sinds de oprichting in 2012 realiseerde het synergie-bedrijf Synductis meer dan 400 projecten”, zegt Geert Versnick, voorzitter Raad van Bestuur Synductis. “De samenwerking tussen Eandis, Proximus en Pidpa in Mechelen is een nieuwe stap in onze ontwikkeling. Maar we blijven vooruit kijken. Met een boutade zou ik zeggen: hoe meer partners, hoe meer synergie, hoe minder hinder. We lanceren dan ook een oproep naar andere spelers die actief zijn in de openbare nutsvoorzieningen om toe te treden. Zo kunnen we samen een nog groter succesverhaal schrijven.”