Succesvolle rampoefening bij drie Mechelse bedrijven

Oefening bij Axalta.

Oefening bij Axalta.

De provinciale rampoefening Anton die de dienst Noodplanning van de federale diensten van de gouverneur van Antwerpen en de Stad Mechelen maandagmorgen organiseerde, was een succes. In totaal namen meer dan 100 mensen deel aan deze oefening. Dit soort van oefeningen biedt de kans aan de verschillende hulpdiensten en bedrijven om ervaring op te doen en de noodplannen te testen.

Naast de verschillende hulpdiensten (brandweer, politie en medische diensten) namen ook drie Mechelse bedrijven deel aan deze rampoefening: Axalta, Procter & Gamble en Kellogg’s. Het gaat om bedrijven met een verhoogd veiligheidsrisico die moeten voldoen aan de specifieke Seveso-wetgeving. Deze wetgeving verplicht bedrijven om een intern noodplan op te stellen, en ook de overheid heeft de verplichting om voor dergelijke bedrijven een bijzonder noodplan op te maken. Deze verschillende plannen werden vandaag tijdens Anton geoefend.

Volgens het scenario van de oefening veroorzaakte een explosie in het tankenpark van Axalta een hevige brand. Het bedrijf activeerde quasi onmiddellijk het intern noodplan en verwittigde de hulpdiensten. De slachtoffers kregen de eerste hulp toegediend in de EHBO-post van het bedrijf. Bij aankomst op de site beslisten de hulpdiensten om de gemeentelijke fase van het rampenplan af te kondigen. Door de sterke rookontwikkeling moesten ook de buurbedrijven Procter & Gamble en Kellogg’s hun intern noodplan activeren.

Ambtenaar noodplanning van de stad Mechelen Steven Vermeeren: “Vooral de samenwerking met de drie bedrijven bleek een enorme uitdaging te zijn. De komende weken zal deze oefening grondig worden geëvalueerd en waar nodig zullen we onze noodplannen aanpassen en verfijnen.”

Ook voor Axalta was deze oefening een leerrijke ervaring. Plant manager Luc van den Hemel: “We testen in het bedrijf op regelmatige tijdstippen ons intern noodplan. Deze grootschalige oefening was voor ons het uitgelezen moment om te bekijken hoe onze interne diensten in een noodsituatie kunnen samenwerken met de verschillende hulpdiensten.”

Deze oefening zal in het najaar nog een vervolg krijgen. In oktober zal het gemeentelijk coördinatie comité onder leiding van burgemeester Bart Somers met hetzelfde scenario de noodplannen op beleidsmatig niveau oefenen.