De ambassadeur van Nigeria ontdekt de troeven van de Mechelse bedrijven. Foto Luc Hilderson.

De ambassadeur van Nigeria ontdekt de troeven van de Mechelse bedrijven. Foto Luc Hilderson.

Nigeria was begin deze maand het vijftiende focusland bij Bar International van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. Sinds november 2013 zet dit maandelijks concept telkens een ander land in de spotlights. De voorbije vijftien edities waren succesvol, dus volgt er vanaf september een nieuwe reeks.

Overdag wordt bij Bar International telkens het investeringspotentieel van de Mechelse regio getoond aan de ambassade van het focusland. Het investeringsluik werd georganiseerd met heel wat partners uit de regio: de stad Mechelen, gemeente Willebroek, Waterwegen en Zeekanaal, TCT Belgium, Flanders Investment & Trade, ODTH, BelOrta, POM Antwerpen en Provincie Antwerpen.

“Het is een goed initiatief”, aldus Jos De Wael van ODTH uit Willebroek. “Momenteel werpt het nog geen vruchten af, maar ik ben er zeker van dat dat wel zal komen in de nabije toekomst. We moeten er in ieder geval alles aan blijven doen om deze regio in een meer internationaal daglicht te plaatsen.”

’s Avonds vindt steeds een informatiegedeelte voor bedrijven plaats waar de ambassade, een expert en een ervaren ondernemer het woord nemen. Ook de netwerking achteraf met infostanden en culinaire specialiteiten van het land wordt ten zeerste geapprecieerd. “Het is laagdrempelig en biedt een goede eerste kennismaking met een land”, aldus Seth Lavrysen van Adamas.

Ook Wim Van Nuffelen van Wim Verhuur raadt Bar International aan: “Je krijgt korte, sterke info. Het verruimt op korte tijd je blik. Het concept is ook niet te groot voor netwerking.”

In 2014 werden in totaal 371 aanwezigen genoteerd, verspreid over negen edities. De laatste vijf edities van Bar International brachten in totaal 166 geïnteresseerden op de been. Volgende landen passeerden de revue, meestal in aanwezigheid van de ambassadeur: Duitsland, Slovakije, Ierland, Finland, Brazilië, Maleisië en Singapore, DR Congo, China, Oezbekistan, Rusland, Mexico, Bulgarije, Roemenië, Italië, Litouwen en Nigeria.

Dit najaar staan nog vier Bar Internationals gepland met de focus op verschillende continenten:
• 9 september: Verenigde Arabische Emiraten
• 14 oktober: Turkije
• 18 november: Myanmar
• 9 december: Colombia