SINT-KATELIJNE-WAVER – Drie studenten Autotechnologie en een student Elektronica-ICT van Thomas More Campus De Nayer zijn erin geslaagd om een GSM om te toveren tot het brein van een auto. Op die manier kan de wagen autonoom rijden.

Stijn Huygen, Jonathan Matthyssen en Wiebe De Doncker zijn studenten Autotechnologie, en Laurens Wuyts volgt de opleiding Elektronica-ICT op Thomas More Campus De Nayer. Ze bogen zich in het kader van hun bachelorproef over de vraag hoe ze een wagen autonoom kunnen laten rijden. Daarvoor kregen ze van Toyota Belgium een RAV4 HYBRID in bruikleen.

In elke wagen zit een reeks sensoren die constant data produceren: de snelheid, de rem- en stuurhandelingen, de positie van het stuur, enzovoort. Wanneer je die wettelijk bepaalde data combineert met de camerabeelden van een GSM, heb je genoeg om een wagen autonoom te laten rijden.

“Wij plaatsten een GSM achter de voorruit van de wagen en vertrokken van een opensourcesoftware, die we op het internet vonden”, zegt Jonathan Matthyssen. “We pasten de software aan, voegden er hardware aan toe en daarmee konden we de data uit de auto combineren met de camerabeelden van de GSM. Die gecombineerde informatie werd terug naar de auto gestuurd onder de vorm van opdrachten zoals vertragen, het stuur naar links draaien, remmen, enzovoort.”

Snel vertrokken

De auto, die conditioneel autonoom rijdt, haalt daarmee level 3-4 van het autonoom rijden. Met het systeem dat de studenten samen met hun docenten Mark Pecqueur en Wim Dams op punt stelden, kan al wie een Toyota RAV4 HYBRID bezit zijn wagen conditioneel autonoom laten rijden. “Onze studenten bewijzen hiermee dat het niet heel moeilijk is om een wagen conditioneel autonoom te laten rijden”, aldus Mark Pecqueur, docent Autotechnologie. “Vergeet niet dat er niet gesleuteld werd aan de wagen zelf. Een GSM, de juiste soft- en hardware en je bent vertrokken.”