SINT-KATELIJNE-WAVER – Van 29 mei tot 1 juni zakken verschillende nationale studententeams naar Parijs af. Dat doen ze niet alleen, maar samen met een energiezuinige bolide. Ook het Eco Drive team van Thomas More Campus De Nayer tekent present voor de Shell Eco-marathon.

Tijdens de Shell Eco-marathon France strijden teams van universiteiten en hogescholen uit heel Europa op een kartingcircuit in Parijs. Met hun energiezuinige bolide moeten ze zo ver mogelijk geraken. Ze krijgen daarvoor 1 liter brandstof. Bedoeling van de wedstrijd is om ingenieurs van de toekomst te inspireren om hun visie op duurzame mobiliteit te verwezenlijken.

Thomas More Campus De Nayer vaardigt een tienkoppig team af met acht studenten van Ontwerp- en Productietechnologie en twee van Autotechnologie. “Dit is een mooi sluitstuk van hun opleiding”, zegt docent Jeroen Mingneau. “Ze hebben alles zelf gedaan: sponsoring gezocht, ontwerpen gemaakt en een wagen gebouwd die helemaal legaal bij ons op straat mag rijden.”

Geen gas geven

De studenten hebben daarvoor voortgebouwd op het chassis van de vorige editie. “Maar er is zoveel aan vernieuwd. We verwachten met dit voertuig een serieuze stap vooruit te zetten. De benzinemotor wordt nu bijvoorbeeld elektronisch bediend, zodat alles computergestuurd verloopt. De bestuurder geeft dus geen gas”, aldus Jeroen Mingneau.

De studenten trekken met ambitie naar Parijs, ook al hebben ze het traject pas in het tweede semester aangevat en hebben ze niet veel testen kunnen doen. “We willen beter doen dan vorig jaar. Toen hebben we geen officieel resultaat kunnen neerzetten, want daarvoor moet je minstens 16 kilometer afleggen zonder dat een onderdeel het begeeft. Nu hebben we heel wat aan het concept verbeterd, dus het ziet er goed uit”, vertelt Jordi Daelemans van het Eco Drive team.