SINT-KATELIJNE-WAVER – Thomas Van Aken en Steven Boeckx, twee laatstejaarsstudenten Electronica-ICT op Thomas More Campus De Nayer, hebben voor hun bachelorproef elk een intelligent systeem ontwikkeld. Twee bedrijven zagen er het nut van in en zijn nu samen met de studenten bezig aan de realisatie ervan.

Steven Boeckx ontwikkelde een intelligent systeem om detectie van epilepsie te verbeteren via draagbare technologie. De huidige meetapparatuur in ziekenhuizen meet op sporadische tijdstippen en zorgt voor onvoldoende data. Wearables, draagbare systemen die de patiënt continu dragen, kunnen hier een oplossing voor zijn, maar ook daar ontbreekt het op de markt aan een goed systeem. In samenwerking met het Antwerpse Byteflies wordt er nu toch een efficiënt alternatief gerealiseerd.

Er wordt een draagbare oplossing gecreëerd dat achter het oor wordt geplaatst en daar de hersengolven van de patiënt meet. In combinatie met verschillende andere medische signalen kan het apparaat aanvallen detecteren en monitoren om de patiënt en dokters te voorzien van belangrijke informatie.

Thomas Van Aken bestudeerde hoe afvalophaling efficiënter en milieuvriendelijker kon verlopen. Het antwoord vond hij bij communicerende vuilniscontainers. Samen met Alphatronics uit Lokeren ontwikkelde hij slimme elektronica die detecteert wanneer een vuilbak gevuld of geledigd mag worden. Via software wordt er vanuit de afvalcontainer met achterliggende platformen gecommuniceerd. Verder kunnen gebruikers aan de hand van een badge de bak openen, hun afval achterlaten en zo een exact bedrag betalen volgens het geproduceerde afval.

Opleidingsmanager Patrick Pelgrims: “Deze opleiding is sterk gericht op de ontwikkeling en realisatie van innovatieve producten. Onze studenten krijgen daar zelf de kans toe. We bieden zo een antwoord op de vraag van een groeiende groep kmo’s die zich specialiseren in slimme technologie.”