Studenten Thomas More bouwen mee aan connected stadion KV

kvmechelenDe studenten Elektronica-ICT van Thomas More Campus De Nayer krijgen een bijzondere kans om praktijkervaring op te doen. Sinds februari zijn ze elke woensdag met een team aan de slag bij voetbalclub KV Mechelen. Ze bouwen er actief mee aan een nieuw intern LAN-netwerk met het oog op de realisatie van het eerste connected stadion van Vlaanderen.

Thomas More werkt al jaren samen met bedrijven voor de praktijkopleiding van professionele bachelors. “De link met het werkveld is belangrijk. Daarom hebben we het Partners In Education-programma ontwikkeld”, zegt Regina Vuerinckx, coördinator van het programma. “Uniek aan dit programma is dat het gaat om duurzame samenwerkingen tussen de hogeschool en bedrijven, op lange termijn.”

KV Mechelen is een van de eerste bedrijven die meestappen in het Partners in Education project. “Bijna alle opleidingen van Thomas More hebben op de één of andere manier raakvlakken met de werking van onze voetbalclub”, legt Marc Faes, commercieel directeur van KV Mechelen uit. “Voor jongeren die ervaring willen opdoen en kennis in de praktijk willen brengen, liggen de kansen hier voor het rapen. We begeleiden hen in hun leerproces als volwaardige medewerkers. Er moet dus ook opgeleverd worden (lacht).”

Op dit moment werkt een groep studenten van Thomas More mee aan een ICT-project – het zogenaamde connected stadion. “Wij hebben een nieuw intern LAN-netwerk nodig”, zegt Faes. “Dat moet stand-alone werken buiten de structuur om die Telenet al heeft geleverd. De studenten maken analyses en denken probleemoplossend om dat systeem stabiel te laten functioneren en binnen het budget te houden. Nu kunnen ze dat met de steun van hun mentoren van KV Mechelen én hun docenten op de hogeschool verder uitwerken en aangeven wat de beste oplossing is. Het blijft niet bij een oefening op papier: het project wordt effectief geïmplementeerd bij ons, rekening houdend met het werk dat de studenten leveren.”

De studenten zijn positief over de leerervaring. Student Olivier De Ram: “Mijn grootste leerervaring? Werken voor een echte klant, met alles wat erbij komt kijken: flexibel omgaan met bijsturingen in de opdracht, budgetten bewaken, tegenvallers counteren, en toch tijdig opleveren. Het stimuleert me echt om steeds beter te doen, en ik ben meer dan ooit gebeten om te weten én te doen. Ik kan het echt iedereen aanraden!”

De opleiding Elektronica-ICT van Thomas More Campus De Nayer biedt vanaf september 4 tracks aan: Embedded Hardware Developer en Embedded Software Developer voor de elektronica-fans, en Application Developer en System Engineer voor de ICT-fans. Ook in het vernieuwd opleidingsprogramma wordt meer dan ooit samengewerkt met bedrijven. Geïnteresseerde studenten kunnen terecht op de opencampusdag van Thomas More Campus De Nayer op zaterdag 23 april van 10 tot 12u.