garage60 studenten van het tweede jaar autotechnologie van Thomas More ontmoeten op 24 september op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver vertegenwoordigers van garagebedrijven uit de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Uit de regio Mechelen-Lier zijn dat onder meer Garage Verschaeren (Lier en Heist-op-den-Berg), Porsche Centre Mechelen en Active Pits uit Mechelen.

De studenten zijn op zoek naar een stageplaats. Door de schaalvergroting in de sector nemen garagebedrijven meer dan vroeger hoger geschoold personeel in dienst. Het is dus belangrijk dat de studenten autotechnologie al tijdens hun opleiding kennismaken met het reilen en zeilen van een garagebedrijf.

De studenten van de bacheloropleiding autotechnologie kunnen met hun diploma verschillende richtingen uit. De automotive industrie, technische naverkoopdiensten van constructeurs, leasing- en verzekeringsmaatschappijen, engineering- en testafdelingen,… zien hen graag komen en proberen de beste krachten in te lijven. Door de schaalvergroting in de sector komen de studenten ook meer en meer in het vizier van de garagebedrijven. De opleiding telt ongeveer 200 studenten en ziet het aantal inschrijvingen van eerstejaarsstudenten stijgen, van 85 vorig academiejaar naar 100 dit jaar.

Om hen met de sector te laten kennismaken, lopen de 60 studenten van het tweede jaar voortaan een korte stage in een garagebedrijf. Op drie keer drie halve dagen leren ze vanuit drie invalshoeken hoe een Belgisch garagebedrijf gerund wordt: onthaal (hoe interpreteer je het probleem van een klant correct), werkplaats (hoe leid je die en welke technische bagage en social skills heb je daar voor nodig) en management (hoe hou je een garagebedrijf rendabel).

Thomas More werkt voor deze stage en voor het event van 24 september samen met TRAXIO, de Belgische Confederatie van de Autohandel, voorheen bekend als Federauto. De organisatie wil een voortrekkersrol spelen voor haar leden. “Die voortrekkersrol maakt TRAXIO waar door in te zetten op onder meer een goede samenwerking met het onderwijs. Wij waren dan ook direct bereid om mee te werken aan een initiatief dat de goed opgeleide studenten autotechnologie de weg naar de garagebedrijven wijst”, zegt Jos Vermeiren, algemeen secretaris van TRAXIO Vlaanderen.