MolenbergVanaf vandaag is het nieuwe bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg in Blaasveld open voor het publiek. Tijdens de officiële opening op zondag werd het lint doorgeknipt door burgemeesters Bart Somers van Mechelen en Eddy Bevers van Willebroek en eigenaar Charles Leclef.

Leclef is de vijfde generatie van een geslacht van stokers en brouwers. In de zeventiende eeuw begon de familietraditie met een stokerij in de familiale hoeve. Die stokerij bleef in de familie tot in 1872, toen een brouwerij in Mechelen werd overgenomen die evolueerde tot Het Anker. Een paar jaar geleden besliste Leclef de stokerij nieuw leven in te blazen. In 2010 ging Stokerij De Molenberg van start, waar de beide familietradities worden verenigd: er wordt whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus. “De cirkel is nu rond”, zegt Charles Leclef tevreden. Bezoekers kunnen een rondleiding met gids reserveren. Na de rondleiding volgt een degustatie in de ontmoetingsruimte. In het centrum zijn ook herinneringen aan het verleden tentoongesteld, zoals oude bestelbriefjes en voorwerpen uit de stokerij.

Op de vakbeurs Horeca Expo in Flanders Expo wordt de Gouden Carolus Single Malt van De Molenberg trouwens gelauwerd. De Mechelse whisky is één van de innovatieve Baanbrekers die daar extra in de kijker worden gezet. “Dit is niet de eerste Belgische brouwerij die de jongste jaren startte met distilleren, maar wel de eerste die heeft geïnvesteerd in een eigen en volwaardige whiskystokerij naar Schots model. Hierdoor heeft de voormalige hoevestokerij De Molenberg in Blaasveld een nieuwe bestemming gekregen. De whisky wordt gedistilleerd uit het zuivere moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel en mag eerst rijpen in bourbonvaten en daarna in eiken vaten van Het Anker. Het resultaat is een erg verfijnde single malt”, aldus het juryrapport.