De veel gelauwerde Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg uit Blaasveld krijgt er op termijn een neefje bij: een geturfde Belgische whisky. De eerste distillaten zijn klaar, maar het duurt nog geruime tijd eer de whisky klaar is voor verkoop.

Vier jaar na de lancering van de Gouden Carolus Single Malt heeft Stokerij De Molenberg geturfde mout gehaald in Schotland en werd een eerste distillaat gemaakt dat nu klaar is om te rijpen.

“Het distillaat heeft een fruitige smaak. We moeten nu afwachten hoe het op onze vaten zal reageren”, zegt Charles Leclef, eigenaar van Stokerij De Molenberg en brouwerij Het Anker in Mechelen. “We willen een geturfde whisky met een fijne smaak creëren en zijn voorzichtig met de houtsmaak. Wanneer de whisky zal worden vrijgegeven, is onmogelijk te voorspellen. Hij moet de tijd krijgen om te evolueren. We streven naar een zeer zuiver distillaat.”

Turfputten

Met de creatie van een geturfde Belgische whisky grijpt Stokerij De Molenberg terug naar de rijke geschiedenis van de streek rondom de distilleerderij in Blaasveld. Deze nieuwe whisky vormt een mooie link met het naburige natuurdomein Blaasveldbroek vlakbij de stokerij. Dit gebied stond van ca. 1100 tot 1770 vooral bekend om zijn turfputten. De turfstekers zijn inmiddels verdwenen, maar met de creatie van deze geturfde whisky brengt de stokerij dit stuk geschiedenis opnieuw tot leven.

Wie meer wil weten over de nieuwe whisky, kan op dinsdag 29 augustus naar de nocturne geturfde whisky komen in Stokerij De Molenberg. De stookzaal kan worden bezocht en zal die avond volledig operationeel zijn. Verder kunnen bezoekers proeven van de new make spirit onder begeleiding van Johan Laermans.