logo HBO5De Thomas More hogeschool en zeven instellingen voor hoger beroepsonderwijs in Mechelen, Duffel, Lier, Antwerpen, Geel en Turnhout ondertekenen op 20 augustus een samenwerkingsakkoord. Dat akkoord moet leiden tot het organiseren van sterkere opleidingen hoger beroepsonderwijs HBO5, o.a. voor verpleegkunde, elektromechanica, boekhouden en elektronica-ICT. Deze opleidingen situeren zich tussen het secundair onderwijs (niv. 4) en de professionele  bacheloropleidingen (niv. 6).

HBO5-opleidingen zijn sterk praktijkgericht, worden aangeboden in dag- en avondonderwijs en kunnen worden gecombineerd met een job. Wie afstudeert (met een diploma van gegradueerde) is onmiddellijk klaar voor de arbeidsmarkt of kan op een hogeschool nog een bachelordiploma behalen. HBO5-cursisten die willen doorstromen naar de professionele bacheloropleiding op Thomas More kunnen dat doen via soepele aansluitingen en verkorte trajecten. Anderzijds kunnen bachelorstudenten die hun opleiding niet afmaken hun reeds behaalde studiepunten inzetten om over te stappen naar een HBO5-opleiding bij één van de zeven HBO-partners.

Er is veel vraag naar HBO5-opleidingen, zowel bij afgestudeerden van secundair onderwijs als bij werknemers die al aan het werk zijn maar een nieuwe richting willen inslaan.

De zeven HBO-partners die de handen in elkaar slaan met Thomas More voor dit project zijn het CVO Technische Scholen Mechelen, het Sint-Norbertusinstituut voor Hogere Verpleegkunde in Duffel, het Sint-Aloysiusinstituut voor Hogere Verpleegkunde in Lier, Technicum Noord Antwerpen, LBC Antwerpen, het Hoger Instituut der Kempen in Geel en het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth in Turnhout.