Steelcase peilt naar Belgische werktevredenheid

steelcaseIn opdracht van werkplekexpert Steelcase die zijn BeLux-kantoor heeft gevestigd in Mechelen heeft Ipsos Loyalty een onderzoek uitgevoerd bij werknemers die het grootste deel van hun werktijd doorbrengen in een kantooromgeving. Het onderzoek gebeurde in 14 landen, waaronder België. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 80 procent van de kenniswerkers wereldwijd nog altijd werkt op een desktopcomputer. Dat komt er op neer dat zij gebonden zijn aan één vaste werkplek en niet de mogelijkheid hebben om een meer rustige werkplek op te zoeken als zij daar behoefte aan hebben.

België is volgens Steelcase wat dat betreft een uitzondering. Hier werkt een groot deel van de kenniswerkers (36%) op mobiele toestellen zoals een laptop, notebook, tablet of smartphone (het gemiddelde over alle landen waar het onderzoek plaatsvond, ligt op slechts 20%). Belgen hebben ook meer keuze qua werkplek in vergelijking met kantoorwerkers uit andere landen. Kantoren in België bestaan over het algemeen uit een evenwichtige mix van private ruimtes (32%), een open kantooromgeving (32%) en een combinatie van beide (36%). België telt relatief veel werknomaden die afhankelijk van hun stemming en de taken die zij moeten uitvoeren zelf hun werkplek kunnen kiezen (16% in België versus een gemiddelde van 8%).

66 procent van de Belgen werkt altijd op kantoor. Belgische kantoren hebben in vergelijking met die in de andere onderzochte landen vaker een restaurant of kantine (75% voor België versus een gemiddelde van 62%). De kantoren in België hebben daarentegen minder informele ruimtes waar bezoekers kunnen worden ontvangen (28% voor België versus een gemiddelde van 45%).
Opvallend is dat de Belgische kantoorwerker ondanks de ruime mogelijkheden om mobiel te werken en zelf een werkplek te kiezen, negatief oordeelt over zijn kantooromgeving (37% van de ondervraagde Belgen is negatief tegen 31% gemiddeld over alle landen). Belgen zijn ook minder dan gemiddeld tevreden over het geluidsniveau op het werk (55% voor België versus 63% gemiddeld). Slechts 54% van de kantoorwerkers in België zegt zich goed te kunnen concentreren, waar het gemiddelde op 65% ligt en enkel 48% kan zonder onderbrekingen werken (tegen een gemiddelde van 58% voor alle landen).