Starter van de Week: “Werkloos zijn maakt een mens creatiever”

stilwood1Zo’n vier jaar geleden was er een herstructurering bij zijn toenmalige werkgever, een groot farmabedrijf, en verloor Werner Stilmant zijn job als head of CTS, Distribution & Outsourcing. “Een andere job vinden, bleek niet eenvoudig te zijn met mijn staat van dienst. Ik heb heel veel ervaring in de farma-industrie en de logistiek, maar ik was gewoon te duur. Na een tijdje werkloosheid merkte ik dat dit een positieve invloed had: doordat ik mijn hoofd volledig leeg kon maken, werd ik veel creatiever, begon ik out of the box te denken en kwam ik op nieuwe ideeën.”

Nu heeft Werner Stilmant twee eigen bedrijfjes: Stilwood, waarmee hij houten meubelen van steigerhout maakt, en Omnichain, waarmee hij zijn ervaring als zelfstandig consulent aanbiedt in de logistiek en in de farmasector.

“Ik werk momenteel bij een farmabedrijf aan de organisatie van koeltransporten. Dat is een 80% job. Alle avonden en de weekends gaan naar Stilwood.”

Voor de jaarwisseling van 2012-2013 maakte hij een toog van pallettenhout en kreeg daar heel positieve reacties op. “Ik begon meteen uit te zoeken hoe ik dat verder zou kunnen uitbouwen en ontdekte het afgedankte steigerhout. Ik koop het in Nederland, want in België mag voor steigers of stellingen geen hout meer worden gebruikt om over te lopen, dat zijn allemaal metalen rasters geworden. In Nederland mag dat nog wel. Als het hout wordt afgedankt, hangt het vol cement. Ik moet het dus eerst grondig afschuren voor ik het verwerk tot meubelen.”

Eerst werkte Werner thuis. “Maar met die lange planken altijd door het huis lopen, dat was niet meer te doen. Daarom heb ik een ruimte gehuurd op het bedrijventerrein Hoek 76 in Boom, en ik ben daar pas verhuisd naar een magazijn van 200 m², dubbel zo groot als het vorige. Vanaf april zijn mijn meubelen ook te koop op de mezzanine van het Huis van Haaz in Kontich. Stilwood is vanaf dan dagelijks open.”

stilwoodDe Stilwood-collectie kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Ze omvat meubelen die vooral voor de horeca worden gebruikt (en die zelfs kunnen worden gehuurd bij Stilwood), maar ook een bed, een kast, een salontafel… behoren tot de mogelijkheden. Werner krijgt ook al geregeld een opdracht om een horecazaak of een terras in te richten. “Dat gebeurt steeds in overleg met de klant, waarna ik een 3D-voorstelling maak op de computer, zodat de klant er een realistische voorstelling van heeft.”

Binnenkort krijgt een Duffels café een Stilwood-interieur. “Ik wil Stilwood stap voor stap opbouwen, en dat kan dankzij de financiële zekerheid die mijn consultingwerk biedt. Ik heb trouwens nog een ander idee: een opblaasbare tent waar je pop-up shops in kan onderbrengen. Dan hoef je voor pop-ups geen ruimte meer te huren, maar kan je de tent neerzetten op een plaats naar keuze en samenwerken met andere kleine bedrijven om de tent te vullen met eigen producten. De mogelijkheden zijn heel groot.”

U wilt ook onze Starter van de Week zijn? Mail dan naar redactie@madeinmechelen.be. Een lijst met starters uit de regio vindt u hier.