Starter van de Week: Ondernemers van Willebroeks zakennetwerk helpen elkaar

Vlnr Bart Buelens, Kris Rottiers en Jurgen Verbiest.

Vlnr Bart Buelens, Kris Rottiers en Jurgen Verbiest.

Kris Rottiers (All-Ro Act, verzekeringsmakelaar en verdeler van Zuid-Afrikaanse wijnen, Hofstade), Jurgen Verbiest (zelfstandig copywriter, Strombeek-Bever) en Bart Buelens (metaalconstructies en onderhoud mechanische installaties, Esox Group Puurs), drie jonge ondernemers uit heel diverse sectoren, zijn de initiatiefnemers van het Willebroekse zakennetwerk Sherpa Netwerk dat op 21 januari van start ging. Intussen hebben de onderlinge relaties al heel wat business deals opgeleverd.

“We hebben elkaar leren kennen op andere netwerkevents, en werken ondertussen met en voor elkaar”, zegt Jurgen Verbiest. “Ik schrijf bijvoorbeeld voor Bart en Kris, Kris is mijn makelaar en die van Bart, en Bart installeerde een metalen poort bij Kris. Het is eigenlijk begonnen op een zomeravond aan de jachthaven van Klein-Willebroek, in Fevaca Inn Hotel. We maakten toen een status op van onze netwerkmomenten en of die tijd effectief wel iets opleverde.”

“Bart is al enkele jaren ondernemer, maar Kris en ik zijn vorig jaar pas begonnen met onze bedrijfjes. En als starter begin je ook te netwerken. Maar dat bleek toch altijd oppervlakkig. Na het werk een glas drinken in een zaal waar je niemand kent, is toch niet de meest efficiënte manier om rendement te halen uit die avondjes uit. Je gaat dan naar huis met een aantal kaartjes, maar die belanden ergens in een schuif en je spreekt mekaar voor de rest nooit meer. Ondanks die veel gebruikte woorden zeg, wij bellen nog, he.”

De drie ondernemers overlegden hoe het beter kon, en gingen op 21 januari van dit jaar van start met Sherpa. “We vergaderen bijvoorbeeld ’s morgens van 7.30u tot 9u en niet ’s avonds, want dan is iedereen moe en krijg je mensen moeilijker op regelmatige tijdstippen bij elkaar door gezinsleven, sportclubs, … We zijn zeker niet de enige groep die ’s morgens vergadert, maar we houden het wel ultrastrak qua planning. En de focus ligt op kwaliteit. De bijeenkomsten zijn niet vrijblijvend. We volgen wel degelijk elke introductie op die ondernemers doorgeven. Als iemand tijdens een meeting zegt dat hij persoon X gaat bellen voor persoon Y, dan moet die dat effectief ook doen. We komen om de 2 weken samen. Dan willen we 2 weken later ook resultaat.”

En dat resultaat is er. “Na 6 meetings zitten we al aan 28 geslaagde uitwisselingen. Dat wil zeggen afspraken die effectief zijn vastgelegd, offertes die effectief gemaakt zijn of opdrachten die effectief in uitvoering zijn. Alle andere tellen we niet mee. Voorlopig werken we met een vaste kern van 15 mensen. Op korte termijn willen we naar 20 leden groeien. Het maximum ligt op 25 om juist heel flexibel te blijven werken.”

Sherpa heet trouwens niet zomaar Sherpa. Het is een eerbetoon aan het Tibetaanse bergvolk dat uitblinkt in het betere klim-, gids- en draagwerk, kwaliteiten die eigenlijk ook voor ondernemers onmisbaar zijn.

Op 28 april organiseert het Sherpa Netwerk – voor één keer in Brasserie Canal in Vilvoorde – een sessie over burn-outpreventie en ondernemerschap in Vlaanderen. Hans Chabert van Phoenix Coaching & Development Solutions (Londerzeel) toont tijdens zijn uiteenzetting de resultaten – uiteraard anoniem – van de 60 ondernemers die hij vorig jaar begeleid heeft. Chabert is master Kinesitherapie en master in Management & Beleid van de Gezondheidszorg en focust met zijn bedrijf op het bewustmaken van bedrijfsleiders voor de eigen gezondheid én die van de werknemers. Tijdens de tweemaandelijkse Sherpa Sessies is iedereen welkom.