Mechelen is een advocatenkantoor rijker. Advocaat Bart Van Besien en jurist en erkend bemiddelaar Lien Van de Kelder bundelden hun krachten en doopten hun zakelijke samenwerking Finnian & Columba.

Het nieuwe advocatenkantoor is het verlengde van een samenwerking die vroeger al bestond, zij het in een andere vorm. “Lien en ik werkten voorheen ook samen bij ons oud kantoor, Sirius Legal”, zegt Bart Van Besien.  “Lien zal in de toekomst niet als advocaat werken (ze is dus niet ingeschreven aan de balie), maar ze verleent als jurist advies in een sector die zij zowel juridisch als praktisch goed kent.”

Want Finnian & Columba is gespecialiseerd in mediarecht, IT en intellectuele eigendom, en Lien Van de Kelder is naast haar juridische carrière nog steeds actief als actrice (momenteel in Familie). “We verlenen bijvoorbeeld advies over auteurs- en portretrecht, contractonderhandelingen in de creatieve sector (voor mediahuizen, acteurs, auteurs, softwareontwikkelaars, webdesigners,…), het online gebruik van foto’s en bescherming van know how en fabrieksgeheimen.”

De vestiging van hun kantoor in Mechelen lag voor de hand. “Het is een mooie stad (en mijn thuis)”, aldus Bart Van Besien. “En Mechelen is perfect centraal gelegen tussen Antwerpen en Brussel en heeft een bloeiende media- en cultuursector.”

Ze kozen een aparte naam voor hun kantoor: Finnian & Columba. “Wij zochten een originele naam met een verhaal en wilden geen standaardnaam gebruiken die op ius eindigt of die de namen van de vennoten bevat. Finnian en Columba zijn figuren uit de zesde eeuw die verwikkeld waren in wat wel eens het eerste conflict over auteursrecht zou kunnen zijn. Monnik Finnian schreef een boek dat door zijn leerling Columba werd gekopieerd, en die hield de kopie voor zichzelf. Finnian was het daar niet mee eens. Hij vond dat hij het recht had om te beslissen of zijn werk gekopieerd werd, terwijl Columba stelde dat je kennis moet kunnen verspreiden. Het kwam tot een rechtszaak waarin Finnian gelijk kreeg. Of dit verhaal waar is, weten we niet, maar het is wel een goed verhaal. Bij Finnian & Columba zijn wij overtuigd dat intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht een correcte balans moeten bieden tussen verschillende rechtmatige belangen. Auteursrecht moet een compromis vormen tussen bescherming voor de auteur en vrijheid om bestaande werken te gebruiken.”

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina.