Binnenkort gaat in Mechelen The Box van start aan de Korenmarkt 17. Dit project wil startende horecaondernemers de kans bieden om gedurende een bepaalde periode hun concept uit te testen.

Het project geeft ondernemers de kans om hun ondernemingsplan eerst af te toetsen met de markt en het na deze ervaring indien nodig aan te passen. Ze krijgen hierbij begeleiding van de stedelijke dienst Economie en de vzw Mest. “De faillissementscijfers in de horeca liggen zeer hoog, en daarom kan zo’n proeftuin van groot belang zijn om een ondernemersplan af te toetsen met de marktrealiteit”, zegt schepen van Economie Katleen Den Roover. Bij de screening van de kandidaten wordt ook gekeken naar ondernemers die duidelijk de ambitie hebben om binnen Mechelen te ondernemen.

Korenmarkt versterken

“Met het project streven we ernaar om de Mechelse Korenmarkt te versterken met het aantrekken van kwalitatieve horeca. Het pand aan de Korenmarkt zal worden beheerd door de vzw Mest. Die bood al mogelijkheden voor startende retailers. Van horecastarters kregen we meermaals de vraag om ook voor hen iets dergelijks te voorzien”, aldus schepen Den Roover.

Sinds de opstart in 2013 heeft de vzw Mest in Mechelen al ongeveer 250 aanvragen ontvangen en werden er – voornamelijk voor de retail – 45 pop-ups gefaciliteerd in 26 leegstaande panden. “De vraag naar panden om een horecaproject uit te testen, was enorm groot. Samen met de dienst Economie van de stad willen we dan ook de Korenmarkt een extra stimulans meegeven met het dynamisme van pop-ups en regelmatige verandering van concepten in de proeftuin van het vroegere café Autobus”, zegt Toon Diependaele, voorzitter van vzw Mest.

AB InBev, de verhuurder van het pand aan de Korenmarkt 17, heeft het interieur van het pand volledig vernieuwd en neemt de hele casco inrichting (elektriciteit, verwarming, gyprocwerken, frigo’s en tapinstallatie) voor zijn rekening.

De bezettingsperiode van The Box kan maximaal tot drie maanden duren. Het project zal lopen tot 31 mei 2019. Momenteel wordt de mobiele keuken nog geïnstalleerd. De eerste proeftuin wordt gepland voor half oktober. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden via economie@mechelen.be of mest@mest.be.