vokaVoka-Kamer van Koophandel Mechelen heeft vernomen dat stakers van plan zijn op de nationale stakingsdag 15 december industrieterreinen te blokkeren. De ondernemersorganisatie is daar niet over te spreken en nodigt werkwilligen die door de staking niet op hun werk geraken uit om maandag te komen werken in de zalen van Voka.

Bij de provinciale staking van drie weken geleden bleef het aantal stakers in de bedrijven van het arrondissement Mechelen beperkt, maar in de regio Klein-Brabant was er wel hinder van stakingspiketten en blokkades op de N16 en onmiddellijke omgeving.

Bij de stakingsacties van maandag 15 december vrezen de ondernemingen in de Mechelse regio ook problemen, onder meer door de signalen die hen bereiken over het opnieuw afsluiten van de toegang tot bedrijven en bedrijfsterreinen. Algemeen directeur Frédéric Achten van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen vestigt er de aandacht op dat die intenties niet alleen onwettig zijn, maar ook voorbijgaan aan het gezond verstand. “Het recht op staken trekken we niet in twijfel. Wij hopen wel dat de vakbonden het recht op werken respecteren. Ook dan kan je je punt duidelijk maken. Dit soort acties zorgt alleen voor wrevel, economische schade en onveilige situaties. En daar wint niemand bij”, geeft hij aan.

Voka – KvK Mechelen zal alles in het werk stellen om blokkades tegen te gaan. Zo roept Voka de burgemeesters van de gemeenten in het arrondissement Mechelen op om de nodige acties te ondernemen. “Want als hoofd van de politie zijn zij verantwoordelijk om de vrije toegang tot bedrijven en industrieterreinen te waarborgen.” Bovendien wil Voka – Kamer van Koophandel Mechelen zijn leden bijstaan met alle vragen, juridische ondersteuning en lobbywerken. Zo bezorgde ze in de afgelopen dagen al aan de ruim 1.800 leden-ondernemingen een stakingshandleiding met een overzicht van hun rechten, mogelijke juridische acties en andere concrete tips.

Maandag stelt de organisatie haar zalen vanaf 8 uur ter beschikking van mensen die niet meestaken, maar als gevolg van de staking toch niet op hun werk kunnen geraken. Zij zijn welkom in het Huis van de Ondernemer (Onze-Lieve-Vrouwestraat 85 in Mechelen) om hun job uit te voeren. Internet en koffie zijn beschikbaar.