stakingVolgens Voka – Kamer van Koophandel Mechelen wordt er in 85% van de bedrijven uit het arrondissement Mechelen niet of nauwelijks gestaakt. Dat blijkt uit een telefonische rondvraag van Voka bij meer dan 250 bedrijven. Bij 6% van de bedrijven staakt meer dan 30% van de werknemers.

De gevolgen van de staking zijn volgens Voka het grootst bij de productiebedrijven en het openbaar vervoer. Vele werknemers (20 procent) hadden last van vertragingen (voornamelijk bij het openbaar vervoer) en verkeersproblemen, waardoor ze te laat of niet op het werk geraakten.
6,5 % van de bedrijven ondervindt hinder door het afsluiten van de bedrijvenzone. De verschillende blokkades en stakingspiketten op de openbare weg, vooral in de regio Klein-Brabant rond de N16,  zijn voor Voka – Kamer van Koophandel Mechelen onaanvaardbaar. “Staken is een democratisch grondrecht waar wij niet aan willen tornen”, zegt woordvoerder Bart De bruyn. “Maar mensen die geen actie voeren, hebben evengoed het recht om ongehinderd op het werk te geraken, want er zijn ook nog heel wat werkwilligen.” Die vrije doorgang was niet op alle plaatsen in het arrondissement Mechelen verzekerd.

Ondanks de veeleer beperkte impact van de stakingsactie van vandaag in het arrondissement Mechelen, vrezen de werkgevers voor de komende nationale stakingsdag op 15 december. “Een derde van de ondernemingen verwacht binnen drie weken een gelijkaardige hinder, maar nog eens een derde van de bedrijven verwacht dat de hinder op de nationale stakingsdag veel groter zal zijn”, stelt Bart De bruyn na de belronde van vanmorgen vast.

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen doet een oproep aan de werknemers. “Het is niet met een staking dat ze een bijdrage leveren aan de welvaart en dus de werkgelegenheid. Pas als iedereen samen aan de toekomst werkt, kunnen we onze welvaart veilig stellen. Ik heb de indruk dat die ingesteldheid niet bij iedereen leeft, als werknemers er met deze actie voor zorgen dat hun werkgever die hen iedere maand een loon uitbetaalt economische schade lijdt.”

Bij Betoncentrale Michiels in Heist-op-den-Berg heeft zich een incident voorgedaan aan het stakerspiket aan de ingang. Toen een bulldozer de weg wou vrijmaken voor een wegrijdende vrachtwagen, raakten twee stakende arbeiders lichtgewond. Michiels heeft veel economische schade geleden door de staking.

Ook bij Van Hool in Lier kon niet worden gewerkt door de staking en bij Aluminium Aleris in Duffel en Baltimore Aircoil in Heist-op-den-Berg werd eveneens massaal gestaakt.