MECHELEN – De Mechelse stadsimkerij Pro-Polis kan als één van de eersten profiteren van het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen. Pro-Polis krijgt een lening van 45.000 euro.

De provincie Antwerpen startte onlangs een samenwerking met Trividend cvba, de Vlaamse participatiemaatschappij voor sociale economie. Sociaal-economische organisaties kunnen voortaan gebruik maken van het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen voor leningen tussen 10.000 en 50.000 euro. Dit geeft hen een duwtje in de rug om bijvoorbeeld een nieuwe marktniche te onderzoeken of een doorstroomproject te realiseren.

Eén van de eersten om hiermee aan de slag te gaan is de Mechelse stadsimkerij Pro-Polis. Pro-Polis kreeg een lening van 45.000 euro. Hiermee wil de imkerij onder andere bijenwas uit Ethiopië en Tanzania aankopen, omdat er momenteel een grote schaarste aan zuivere bijenwas is.

Sociaal en duurzaam ondernemen

Johan Vleeshouwer, oprichter van Pro-Polis: “We willen een duurzame samenwerking opzetten met Afrikaanse imkers zodat er zuivere Afrikaanse bijenwas, vrij van pesticiden en vervalsing, kan worden aangeboden aan de Belgische imkers. De bijenwas komt aan bij Pro-Polis en wordt hier verwerkt tot waswafels, die bijen nodig hebben om nesten uit te bouwen. Voor de logistieke afhandeling van de stock en webshop www.pro-polis.be werken we samen met ECOkoeriers en het sociale economie bedrijf WerkKans. Op die manier willen we niet alleen duurzaam ondernemen, maar ook op een sociale manier, met een sterke noord-zuid binding.”

Organisaties kunnen via het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen tot 50.000 euro renteloos lenen. Met de investeringssteun moeten ze wel één van deze doelstellingen nastreven: meer doorstroom van kansengroepen op de arbeidsmarkt bewerkstelligen, nieuwe ecologisch duurzame activiteiten genereren, een samenwerking met de reguliere economie bevorderen of tot stand brengen en een positieve maatschappelijke impact creëren.

De leningen zijn bedoeld voor materiële investeringen zoals kleine machines, grondstoffen en werktafels. Ze zijn niet bedoeld voor personeelskosten.

Wie een idee of businessplan wil voorleggen, kan best contact opnemen met de adviseurs voor sociale economie van de provincie Antwerpen via trividend@provincieantwerpen.be.