Stadsimkerij Pro-Polis werkt samen met ECOkoeriers

Pro-polis ECO koeriersPro-Polis, een speciaalzaak voor imkers met een winkel in het Mechelse centrum en een webshop, kiest na een half jaar voor een verdere uitbreiding. Door het grote succes beslist het om een lokale en ecologische samenwerking aan te gaan met de ECOkoeriers van Mechelen. De voorraad van Pro-Polis wordt vanaf nu opgeslagen aan de stadsrand in de CityHub Mechelen. Vanuit de magazijnen van de ODTH zorgen de ECOkoeriers voor het voorraadbeheer.

De winkel van Pro-Polis wordt door de ECO-koeriers bevoorraad, waardoor leveranciers niet meer met hun vrachtwagens tot in de binnenstad moeten rijden. De ECO-koeriers zorgen voor het laden en lossen van de leveringen en maken de bestellingen klaar voor klanten die binnenkomen via de webshop. Met de fiets worden deze bestellingen bij de klanten thuisgeleverd in regio Mechelen. Voor klanten buiten Mechelen worden de bestellingen met de fiets naar de depots gebracht om met andere verzendmaatschappijen te versturen. Op deze manier kiest Pro-Polis er bewust voor om de first  en de last mile van alle bestellingen en leveringen te verduurzamen.

“Een grote verbetering”, vindt Johan De Vleeshouwer, zelf imker en zaakvoerder van Pro-Polis. “Pro-Polis was van bij de start een groot succes en veel imkers van binnen en buiten Mechelen vonden al snel de weg naar de winkel en de webshop. Mijn voorraad groeide sneller dan verwacht en mijn winkel begon al meer op een magazijn te lijken dan een aantrekkelijke winkel. Toen ik hoorde dat ik naast het ecologisch leveren van mijn bestellingen, ook mijn voorraad bij de ECOkoeriers kon stockeren, was de samenwerking al snel een feit.” Dankzij deze samenwerking blijft de webshop ook tijdens zijn vakantie gewoon open.

Bij de ECOkoeriers merken ze dat meer en meer ondernemers de weg naar hen vinden en de meerwaarde van duurzame stadsdistributie zien voor hun zaak en omgeving. “We zijn in de regio vooral bekend voor de leveringen en ophalingen met de fiets en dat blijft nog steeds onze belangrijkste activiteit. Maar om het verschil te maken voor bedrijven, handelszaken en Mechelaars, moeten we blijven zoeken naar alternatieven die de stadslogistiek verduurzamen. Het stockeren van winkelvoorraad aan de stadsrand, is daar één aspect van”, zegt Inneke Vos, projectcoördinator bij de ECOkoeriers Mechelen.