sparSpar Retail, dat onlangs verhuisde naar Mechelen, krijgt een nieuwe naam en voor de Spar-winkels werd een nieuw logo uitgewerkt. Aangezien het bedrijf de groothandelsactiviteiten van Colruyt Group overkoepelt, krijgt het ook een naam die dat weerspiegelt: het wordt Retail Partners Colruyt Group. De groep zorgt immers niet alleen voor de toelevering aan Spar-winkels maar ook aan andere zelfstandige winkels. De Spar-winkels zelf krijgen een nieuw logo, met een duidelijke verwijzing naar Colruyt Group.

Retail Partners Colruyt Group verenigt alle activiteiten van de groep die te maken hebben met zelfstandigen. “We bedienen zo’n 410 winkels”, zegt Dirk Depoorter, directeur-generaal Retail Partners Colruyt Group. “De samenwerking met de Spar-ondernemers is het meest uitgebouwd en is goed voor ongeveer de helft van de winkels; de andere helft zijn winkels van Alvo, zelfstandige Mini Markets en vrije klanten. Bovendien stellen we als partner de zelfstandige ondernemers ook heel wat middelen ter beschikking om hun winkel op te starten en uit te bouwen. De naam Spar Retail dekte dus niet langer de lading van wat we allemaal doen. Dat Colruyt Group zijn naam duidelijk aan deze activiteit verbindt, toont aan dat de groep gelooft in de samenwerking en hierin verder wil groeien.”

Samen met de naam veranderen ook het logo en de huisstijl. “De drie rode tekens in het nieuwe logo doen denken aan ganzen in formatie”, aldus Dirk Depoorter. “Die wisselen regelmatig van plaats, maar vliegen wel in dezelfde richting. Op die manier willen wij ook samenwerken. De drie tekentjes staan voor de zelfstandige ondernemer, de consument en Retail Partners Colruyt Group.”

In België zijn er twee sublicentiehouders voor Spar. De Spar-winkels van Colruyt Group onderscheiden zich inhoudelijk van die van de andere sublicentiehouder, onder meer op het vlak van prijs, aanbod en promotie. Voor de consument is dit verschil vandaag enkel zichtbaar in de winkel, bijvoorbeeld door het aanbod van huismerken van Colruyt Group en door scherpere prijzen. Om het onderscheid ook zichtbaar te maken, wordt gekozen voor een aangepast Spar-logo.