Somers sluit overlastcafé

PACHANa nieuwe feiten van overlast en drugshandel heeft burgemeester Bart Somers van Mechelen café Pacha aan de Leiestraat voor de tweede keer laten sluiten. Dit keer moet het café voor zes maanden sluiten.

Exact een jaar geleden liet de burgemeester de tapkranen van het overlastcafé al dichtdraaien voor een termijn van drie maanden. Toen werd de procedure tot gedwongen administratieve sluiting voor het eerst opgestart omdat de politie had vasgesteld dat er drugs werden gebruikt en verhandeld. Die trafiek zorgde toen voor veel overlast bij de omwonenden.

Het café ging na de gedwongen sluiting in de lente van vorig jaar opnieuw open. “De voorbije maanden hebben de omwonenden me opnieuw aangeschreven met meldingen van nachtelijke overlast, brutaliteiten en vandalisme. Bij herhaling van de overlast laat de wetgever toe dat ik het café bestuurlijk sluit voor een maximale termijn van zes maanden. Die termijn heb ik dan ook integraal opgelegd”, aldus Bart Somers.

Met een herhaalde gedwongen sluiting hoopt de burgemeester de uitbater te ontmoedigen om de zaak nadien nog te openen. “Op deze manier doe ik alles wat in mijn mogelijkheden ligt in het belang van de leefbaarheid van de buurt en de omwonenden. Hopelijk heeft de uitbater nu begrepen dat ondernemen in Mechelen enkel mogelijk is binnen het wettelijk kader en met respect voor de buurt”, zegt Bart Somers.

De Mechelse politie controleert zeer intensief op overlastcafés. Ook de komende maanden zal met gerichte controles de strijd tegen overlast- en drugscafés opgevoerd worden.