MECHELEN – Op het kanaal Leuven-Mechelen kan je vanaf nu Solar Boat Trips maken met de geruisloze zonneboot LISA van Peter Van Elslander. Deze boot vaart volledig op zonne-energie

Schepen Björn Siffer (links) en Peter Van Elslander.

Het lawaai van de motor doet soms wat afbreuk aan boottochten door een prachtige omgeving. Met de LISA heb je dat probleem niet. De door zonne-energie aangedreven boot – meer een zonnevlot – vaart in totale stilte, zonder de omgeving te storen.

Peter Van Elslander ontwikkelde de elektrisch aangedreven boot LISA die aangemeerd ligt op het Kanaal Leuven-Mechelen aan de Plaisancebrug. Tijdens het project Solar Boat Trips Mechelen krijgen Mechelaars en bezoekers van de stad de kans om kennismakingstochtjes met de boot met maken voor slechts vijf euro.

De ecologische boot van 12 op 4 meter is voor kapitein en ontwikkelaar Peter Van Elslander een work in progress. “Het project van deze unieke boot draait rond drie persoonlijke interesses: reizen, duurzaam off-grid leven en een diepe en fundamentele honger om kennis en ervaring op te doen”, zegt Peter. “Een drietal jaar geleden startte ik dit project. Ik ondernam met de boot een twee jaar durende reis door Frankrijk en nu heb ik besloten om met het project Solar Boat Trips Mechelen ook anderen te laten meegenieten van deze unieke ervaring.”

De Mechelse schepen van Toerisme Björn Siffer is enthousiast over het project. “Dit initiatief van Peter Van Elslander situeert zich op het kruispunt tussen toerisme en ecologie en daarom vind ik het zo fantastisch. Mechelaars en bezoekers van onze stad kunnen met hem een stukje van onze mooie, rustgevende groenblauwe rand ontdekken.”

Huren

Er zijn niet alleen bootochten in de namiddag, om het half uur, met afsluitend een drankje in Brasserie Plaisances. Je kunt de boot ook volledig afhuren voor o.a. een tocht naar het natuurgebied aan het Zennegat of een cruise op de vaart richting Leuven, waarbij naar keuze gestopt wordt bij eetgelegenheden of bezienswaardigheden.

Ook fietsen en rolstoelen kunnen mits overleg aan boord worden meegenomen.